Dansk-svenska möbelbolaget tar in 1,2 miljarder kronor
Nornorms cirkulära kontorsmöbler lockar kunder som Volvo, Electrolux och Netflix.
Nu plockar det dansk-svenska bolaget, som redan delägs av Ikea, in 1,2 miljarder kronor i en investeringsrunda ledd av riskkapitalbolaget Verdane.
Marianne Agazzi
Text
Nornorms medgrundare Anders Jepsen och bolagets nya delägare Karl-Johan Persson.Foto:Press och Joey Abrait (Di).
Bakom bolaget står Ikea-veteranen Anders Jepsen och den tidiga Skype-medarbetaren Jonas Kjellberg. Tillsammans med just Ikea lanserade duon tjänsten i augusti 2020.
Affärsidén är en cirkulär, prenumerationsbaserad möbleringstjänst. Det ska enligt bolaget förlänga trefaldiga möblernas livslängd. Hittills har Nornorm sålt över 200.000 kvadratmeter abonnemang och bland kunderna finns bland annat Volvo, Electrolux, Castellum och Netflix.
Nu tar bolaget in 110 miljoner euro, närmare 1,2 miljarder kronor, i en finansieringsrunda till en hemlig värdering. Rundan leds av riskkapitalbolaget Verdane och ny in i ägarleden är även H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Perssons investeringsbolag Philian. Även Ikea fyller på med mer pengar.
Med hjälp av det nya kapitalet fortsätter den globala tillväxtresan. Nornorm är verksamt i tio europeiska länder och klev nyligen in i Storbritannien. Under 2023 väntar en expansion till USA.
”Vi är förhoppningsvis ett av de nya svenska fenomenen för att göra världen bättre. Det har ju varit mycket diskussion om framtidens arbetsplats. Med oss får man en flexibel produkt som man kan byta hela tiden. Den cirkulära ekonomin kommer att ha en större inverkan på branscherna än internetrevolutionen”, säger Jonas Kjellberg.
Verdanes investering sker via Idun I-fonden, som är öronmärkt för välgörande bolag.
”Det behövs en övergång från engångsanvändning till cirkulär användning i hela ekonomin. Nornorm vill förlänga kontorsmöblers livslängd från sex år till 20 eller till och med 30 år. Då de flesta kontorsmöbler fortfarande hamnar på soptippen skulle detta vara ett viktigt steg för den cirkulära ekonomin”, kommenterar Verdanes partner Erik Osmundsen.
Normnorms medgrundare Anders Jepsen (till vänster) och Verdanes partner Erik Osmundsen (till höger) tror på en revolution för cirkulära möbler.Foto:Press.
Innehåll från OxceedAnnons
Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed
Elif Schmidt, VD, Oxceed.
När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.
– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD.
Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt.
Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer.
Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider
Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.
– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:
– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt.
Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar
Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken).
Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar.
– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt.