1515

Daniel Wellington om larmet från Kina-fabrikerna: "Finns arbete kvar att göra"

För långa arbetspass, inga försäkringar och dålig koll på underleverantörer. Det är tre av slutsatserna som utredare drog efter att ha granskat Daniel Wellingtons fabriker i Kina. Nu tar bolaget bladet från munnen och kommenterar larmen.

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander har blivit mångmiljonär på klockorna från Kina.
Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander har blivit mångmiljonär på klockorna från Kina.Foto:Jack Mikrut

I går kunde Di Digital berätta om larmen som kommer från svenska klocksuccén Daniel Wellingtons fabriker i Kina.

Grundaren Filip Tysanders bolag lät tredjepartsgranskare undersöka och utvärdera underleverantörer i Kina där klockorna monteras ihop. 

Utredningarna kom bland annat fram till att arbetarna i fabrikerna arbetar för långa arbetspass, saknar försäkringar och att kontrollen av underleverantörerna har brister. 

Läs mer: Larmet om Daniel Wellingtons fabriker: Arbetarna jobbar för hårt 

Nu går bolaget ut och kommenterar bristerna i Kinafabrikerna. Enligt bolaget har man en uppförandekod som ställer krav på underleverantörerna. 

”Genom granskningar hos våra fabriker får vi en bild av hur väl leverantörerna uppfyller dessa krav, och vi arbetar sedan kontinuerligt med att följa upp och stödja leverantörerna i arbetet med att implementera förbättringar”, skriver bolagets hållbarhetschef, Alice Devine, i ett mejl till Di Digital.

Bolaget skriver vidare att man systematiskt jobbar med miljö och socialt ansvar hos våra leverantörer. Men enligt Alice Devine finns problemen med att anställda jobbar för långa arbetspass och är oförsäkrade fortfarande kvar, trots att man utrett fabrikerna under minst två år.

Läs mer: Efter nederlaget i domstol – Daniel Wellington kräver upprättelse 

”För mycket övertid samt ofullständig 'social insurance' är problem som förekommer hos kinesiska leverantörer. Vi har över tid sett förbättringar hos våra leverantörer, men det finns fortfarande arbete kvar att göra och vi arbetar hårt med att minska dessa gap”, skriver hon.

Däremot ska bolaget sedan några månader dedikerat resurser som arbetar med uppföljning och utbildning av leverantörerna i Kina, enligt Alice Devine. 

”Vårt mål är att alla leverantörer på sikt ska leva upp till våra krav”, skriver hon.

Det svenska klockbolaget har haft en enorm tillväxtresa sedan starten 2011. En viktig faktor är bolagets hängivna följarskara i sociala medier, där bolaget fått stor spridning genom marknadsföring via influencers.

Grundaren och ägaren, 33-årige Filip Tysander, kunde efter en omsättning på 2,4 miljarder kronor under förra året ta ut en vinst på 200 miljoner kronor. 

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?