1515

Daniel Eks lyxkåk, 25-årig miljardär och datacenter – detta engagerade mest 2019

Året närmar sig slutet. Här är artiklarna som lästes mest under 2019 på Di Digital. 

Daniel Eks hus, anmälningarna mot Klarna och Isabella Löwengrips ekonomiska situation har intresserat Di Digitals läsare 2019.
Daniel Eks hus, anmälningarna mot Klarna och Isabella Löwengrips ekonomiska situation har intresserat Di Digitals läsare 2019.

 

Daniel Ek och hans 65-miljoners köp i Djursholm har varit en intressant följetong under 2019.
Daniel Ek och hans 65-miljoners köp i Djursholm har varit en intressant följetong under 2019.Foto:Rivningsansökan/Bloomberg

Miljardären vill riva sin lyxkåk i Djursholm 

Spotifys vd och medgrundare Daniel Eks hus har varit en följetong för Di Digitals läsare under året. Hans köpt av villan i Djursholm för 65 miljoner kronor var en av fjolårets dyraste. Miljardären inledde ett omfattande renoveringsarbete, men i slutet av sommaren 2018 tog arbetet slut. Byggnadsställningarna stod sedan kvar, till vissa grannars irritation. Under slutet av maj kunde Di Digital avslöja att Daniel Ek ansökt om att få riva huset, som uppfördes 1893 och sedan dess har byggts om flera gånger. 

Daniel Ek får rätt att riva 65-miljonerskåken – köper grannvillan 

Han fick först avslag från att riva sitt drömhus av kommunens byggnadsnämnd. Men under oktober fick Daniel Ek glädjebeskedet från länsstyrelsen som gav han tillåtelse till att riva 65-miljonerskåken. Men frågan är inte färdighanterad ännu och rivningen är inte påbörjad.

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, har fått ta emot många anmälningar under året.
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, har fått ta emot många anmälningar under året.Foto:Jesper Frisk

Anmälningarna haglar in – Klarna värre än alla storbanker tillsammans 

Under våren gjorde Di Digital en kartläggning som visade att Klarna drog på sig allt fler klagomål hos Datainspektionen. Sedan den nya dataskyddsförordningen trädde i kraft under maj 2018 hade betaljätten totalt dragit på sig totalt 82 GDPR-klagomål fram till mitten av april 2019, vilket var mer klagomål än de fyra storbankerna Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB dragit på sig tillsammans. 

Klarna bland årets mest anmälda företag

Senare under året kom det fram att Klarna hamnar på tredje plats på listan över de företag som anmälts flest gånger till Konsumentverket. Listan toppades av Mobilegroup, som under året bytte namn till Telefonihuset. Tvåa på anmälningstoppen hamnade biljettsajten Viagogo som säljer, och även köper, andrahandsbiljetter till evenemang. 

Boloobas vd Francesco Benincasa tvingades lägga ner verksamheten.
Boloobas vd Francesco Benincasa tvingades lägga ner verksamheten.Foto:Ida Brusewitz

Datacenter går i konkurs: ”Vi skulle få tillbaka 4 miljoner från Skatteverket”

Di Digital kunde under året avslöja att Skatteverket inte längre beviljar återbetalning av energiskatt för datacenterbolag som inte äger sin egen utrustning. Flera aktörer inom branschen varnade då för att investeringarna i Sverige riskerade minska – och att vissa bolag till och med skulle behöva lägga ned. Ett av de bolagen som drabbades hårt var datacenterbolaget Bolooba som begärdes i konkurs under inledningen av mars, vilket intresserade Di Digitals läsare. 

Bolts grundare Markus Villig vill utmana Uber.
Bolts grundare Markus Villig vill utmana Uber.Foto:Josefine Stenersen

25-åringens taxiapp värderas till 14 miljarder – utmanar Uber 

I september träffade Di Digitals reporter Johannes Karlsson grundaren till Uber-utmanaren Bolt, Markus Villig. Han hade då snabbt byggt upp ett bolag som värderades till 14 miljarder kronor, men var helt ointresserad av att sälja. I stället vill han stoppa Ubers herravälde på marknaden. 

Lendify, med Anders Borg som investerare, var under året inte överens med Skatteverket hur bolaget skulle beskattas.
Lendify, med Anders Borg som investerare, var under året inte överens med Skatteverket hur bolaget skulle beskattas.Foto:Evelina Carborn

Dold skattesmäll för ny populär sparform

Flera låneplattformar, som Brocc, Lendify och Toborrow, utlovar fina avkastningar för privatpersoner som investerar i låneutgivning. Men under maj skrev Di Digital att det finns en beskattning som kan vara klurig för utlånaren att ha koll på, inte minst på grund av att få aktörer informerar om den. 

Isabella Löwengrip har haft ett tufft 2019.
Isabella Löwengrip har haft ett tufft 2019.Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren

Löwengrips håraccessoarbolag i konkurs

Isabella Löwengrip har haft ett tungt 2019 med stora ekonomiska bekymmer. I slutet av året kom beskedet att hon, tillsammans Joachim Lindström, tvingades begära håraccessoarbolag Hermine Hold i konkurs. 


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker. 

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna. 

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet. 

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data. 

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa. 

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här. 

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?