1515

Så rika blir Spotify-grundarna på noteringen

Spotifys två svenska grundare kontrollerar 80 procent av rösterna i Spotify – trots att de själva äger endast 21 procent av aktierna. Daniel Ek och Martin Lorentzons innehav kan bli värt sammanlagt 36 miljarder kronor på börsen.

Daniel Ek, Spotifys vd och ena grundare.
Daniel Ek, Spotifys vd och ena grundare.Foto:Bloomberg

Sedan Spotify startades 2006 har grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ägt sina aktier via Cypern. Spotifys moderbolag ligger i Luxemburg. När bolaget snart noteras i New York kommer makten däremot ligga på Malta.

Det är där Daniel Ek har etablerat sitt nya ägarbolag DGE Holding, som kontrollerar drygt 25 procent av rösterna i Spotify. Allt detta enligt bolagets färska noteringsansökan.

Det är långt mer än de 9 procent av aktierna som Daniel Ek äger själv. Spotifys vd röstar nämligen åt flera kapitalstärka ägare: Tiger, kinesiska Tencent Music Entertainment och Image Frame.

Därmed kan Spotifys vd, som sålt aktier för hundratals miljoner kronor de senaste åren, bestämma över Spotifys framtid trots att han har storsålt aktier de senaste åren.

Hela Spotify värderades i december till drygt 170 miljarder kronor. Om bolagsvärdet står sig på börsen äger Daniel Ek aktier värda drygt 15 miljarder kronor. Spotifys andra grundare, Martin Lorentzon, skulle i så fall äga aktier värda drygt 21 miljarder kronor.

Deras kontroll över Spotify är närmast fullständig. Spotifys två grundare styr över drygt 80 procent av rösterna när Spotify ska fatta beslut – och kan dessutom utfärda certifikat som stärker deras kontroll ytterligare.

Hur mycket Daniel Ek äger av Spotify är viktig information för befintliga och möjliga framtida investerare. Det är han och medgrundaren Martin Lorentzon som har stakat ut den långsiktiga visionen för streamingtjänsten.

I Silicon Valley har stora techbolag länge slagit vakt om grundarnas aktieandelar. Grundarna av bolag som Google och Snap har fått så röststarka aktier att de kan sälja av stora delar av sitt innehav och ändå ha stort inflytande över bolagens framtid.

Daniel Ek och Martin Lorentzon har alltså säkrat sitt inflytande på ett liknande sätt.

Kommentar: Redan nu dansar Wall Street efter Daniel Eks pipa 

Läs mer: Daniel Eks nya lön: 0 kronor 

Läs mer: Spotify till New York-börsen 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?