1515
Annons

Daniel Ek om striden med skivbolagen: ”Det är alltid komplicerat”

Spotify kommer inte att trycka upp sina marginaler genom licensförhandlingar. I stället ska man utveckla verktyg som artister och skivbolag betalar för, säger Daniel Ek.

Spotifys vd Daniel Ek, fotograferad under en konferens i USA i juli.
Spotifys vd Daniel Ek, fotograferad under en konferens i USA i juli.Foto:Bloomberg

Förlustdrivande Spotify måste öka sina marginaler men kommer inte primärt att göra det genom billigare licenser från skivbolagen. I stället ska skivbolag och artister betala Spotify för att veta mer om sin publik.

Det beskedet upprepade Spotifys vd Daniel Ek under telefonkonferensen i samband med rapporten för andra kvartalet

”Vi försöker öka antalet kreatörer som finns på vår plattform, som använder våra verktyg och antalet som betalar för verktygen och tjänsterna. Det är vår strategi för att få upp marginalerna”, säger Daniel Ek. 

Läs mer: Spotify förlust lägre än väntat – bäddat för kursrekord 

Streamingtjänsten behåller en större del av kakan än någonsin tidigare. Bruttomarginalen hamnade på 26 procent under andra kvartalet, vilket var i toppen av spannet i Spotifys egen prognos.

Men det långsiktiga målet är fortsatt 30–35 procent. Spotify vill nå målet genom att erbjuda djupare insikter i konsumenternas relation till musiken.

”En av skivbolagens största kostnader i dag gäller hur man skapar och marknadsför en artist. När jag ser det tänker jag att detta är en enorm möjlighet för skivbolagen att bli mer effektiva. Om de blir det kan de kontraktera ännu fler artister och investera ännu mer”, säger Daniel Ek.

Strategin är kontroversiell och skivbolagen sitter på råvaran. Nyligen rapporterade Financial Times att flera skivbolag har vägrat ge Spotify licenser för att lansera i Indien sedan det förekommit uppgifter om att Spotify börjat gå direkt till indieartister med distributionsavtal.

Läs mer: Miljardsmäll väntar största svenska ägarna i Facebook 

Varken Daniel Ek eller finanschefen Barry McCarthy kommenterar dessa uppgifter på torsdagen.

”Vi förhandlar med både skivbolag och låtskrivarorganisationer lokalt och internationellt, på alla nivåer. Det är alltid en komplicerad manöver”, säger Daniel Ek.

”Förseningar när det gäller licenser är tyvärr av olika anledningar vanligt i den här branschen. Det har inget med vår specifika strategi att göra.”


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?