1515
Annons

Daniel Ek: Jag köper aktier i Spotify för 500 miljoner kronor

Spotify har haft en tuff period på New York-börsen i år och aktien stängde nyligen till rekordlåga nivåer räknat sedan noteringen 2018. 

Nu passar vd:n Daniel Ek på att köpa aktier för närmare 500 miljoner kronor – efter att ha sålt en storpost i fjol.

”Jag tror att våra bästa dagar ligger framför oss”, skriver Daniel Ek själv på Twitter.

Spotifys vd och styrelseordförande Daniel Ek.
Spotifys vd och styrelseordförande Daniel Ek.Foto:Banfa Jawla

Spotifys grundare, vd och styrelseordförande Daniel Ek köper aktier i bolaget för 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 500 miljoner kronor. Det uppger han själv på Twitter.

”Jag har alltid varit högljudd om min starka tro på Spotify och vad vi bygger. Så jag omsätter den tron ​​i handling den här veckan genom att investera 50 miljoner dollar i Spotify. Jag tror att våra bästa dagar ligger framför oss”, skriver han.

Di kunde tidigare i år berätta att Daniel Ek minskat sitt ägande från 8 till 7,3 procent av aktierna i Spotify under 2021. Baserat på aktiens snittpris under fjolåret bör försäljningarna ha inbringat närmare 3 miljarder kronor.

Enligt uppgifter till Di köper Daniel Ek nu runt 471.500 nya aktier, baserat på gårdagens stängningskurs om 105,59 dollar per aktie. Det innebär att hans ägande i Spotify nu stiger till knappt 7,6 procent av kapitalet i bolaget.

”Även om jag inte är skyldig att berätta om dessa köp, på grund av vår status som ett utländskt företag, tyckte jag att det var viktigt för aktieägarna att veta”, skriver Daniel Ek på Twitter. 

Läs mer: Daniel Ek har sålt Spotify-aktier för miljarder 

Spotify har haft en tuff period på New York-börsen under 2022 och har fallit med över 55 procent sedan årsskiftet, på grund av en generell press för digitala innehållstjänster som nu går nu upp mot tuffa jämförelsetal. 

Bolaget handlas nu en bra bit under den kurs på 149 dollar som bolaget nådde vid sin direktnotering 2018. Räknat från Spotifys toppnotering den 16 februari 2021, när aktien stängde på nästan 354 dollar, är fallet ännu mer massivt.

Den 27 april, samma dag som streamingjätten presenterade sitt första kvartal, stängde aktien till bottennivån 95,50 dollar. Spotify överträffade visserligen förväntningarna när det kom till antalet månatligen aktiva användare, men gav en sämre prognos än väntat för antalet betalande så kallade premiumkunder under det innevarande kvartalet.

Utöver sina ordinarie aktier äger Daniel Ek även 800.000 så kallade warranter, en sorts option som ställts ut av Spotify, som kan lösas in till lika många underliggande aktier före den 1 juli i år. Men priset för att konvertera dessa är 190 dollar styck, vilket innebär att det i dagsläget knappast skulle vara en bra affär.

Di har sökt Spotify som hänvisar till Daniel Eks uttalanden på Twitter.

Läs mer: Daniel Ek trött på jämförelsen med Netflix: ”Väldigt olika”


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?