1515

Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige”

Amazon ska bygga tre datacenter i Sverige och göra Stockholm till en prioriterad region. Det är en fjäder i hatten för Mikael Damberg och Business Sweden som arbetat för att få datacenterföretag att etablera sig i Sverige.

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.
Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har uppenbarligen känt till Amazon storsatsning i Sverige ett tag när Di Digital får tag på honom.

“Vad roligt att det här kommer ut nu”, säger han och fortsätter:

“Det här är stort för Sverige. Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland. Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området.”

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Sedan Facebook för fem år sedan byggde sin första serverhall i Luleå har datacenterindustrin exploderat. Sverige har visat sig ha nära nog perfekta förutsättningar för industrins behov. Därför har man från offentligt håll arbetat för att få hit fler datacenter.

Läs mer: Amazons molnchef: "En marknad som omsätter biljoner"

“Vi har prioriterat arbetet kring datacenter med Business Sweden. Vi har sagt att det är en sektor som vi ska bli riktigt duktiga på. Sen har vi tagit fram konkurrenskraftiga skattevillkor. Sammantaget har det här lett till ett ännu större intresse än vad vi sett tidigare. Datacenter har potentialen att bli en ny basnäring för sverige”, säger Mikael Damberg.

Tror du på fler etableringar framöver?

“Jag är tämligen säker på att vi kommer att se det. Vi har en del unika fördelar. Vi har ett stabilt energisystem parat med hög andel förnybar energi, det finns inget annat land som slår oss på den sidan. Så den basala komponenten i den här verksamheten är vi duktiga på. Vi är dessutom ett digitaliserat land med bra bredband en spännande startup-sektor och traditionell industri som har behov av bra digital infrastruktur.”

Amazons Sverigesatsning skiljer sig från Facebooks så till vida att datacentren är till för svenska företag och svenska internetanvändare.

“Det här öppnar upp för svenska företag att ligga i framkant digitalt”, konstaterar Mikael Damberg.

Kan bättre molnlösningar i Sverige också öppna upp för en snabbare digitalisering av offentlig sektor?

“Ja, generellt sett så har Sverige tappat i en del i rankingar de senaste 10 åren. Det beror främst på att offentlig sektor har halkat efter i digitaliseringen de senaste 10 åren. Det har den här regeringen tagit tag i. För oss är digitaliseringen av det offentliga viktigt för att nå medborgare och är också ett ett sätt bli mer effektiv i den statliga förvaltningen. Även om vi oftast pratar om den privata sektorn så gynnar den här utvecklingen offenlig sektor också. Det är otroligt positivt för Sverige.“

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?