1515
Annons

Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige”

Amazon ska bygga tre datacenter i Sverige och göra Stockholm till en prioriterad region. Det är en fjäder i hatten för Mikael Damberg och Business Sweden som arbetat för att få datacenterföretag att etablera sig i Sverige.

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.
Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har uppenbarligen känt till Amazon storsatsning i Sverige ett tag när Di Digital får tag på honom.

“Vad roligt att det här kommer ut nu”, säger han och fortsätter:

“Det här är stort för Sverige. Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland. Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området.”

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Sedan Facebook för fem år sedan byggde sin första serverhall i Luleå har datacenterindustrin exploderat. Sverige har visat sig ha nära nog perfekta förutsättningar för industrins behov. Därför har man från offentligt håll arbetat för att få hit fler datacenter.

Läs mer: Amazons molnchef: "En marknad som omsätter biljoner"

“Vi har prioriterat arbetet kring datacenter med Business Sweden. Vi har sagt att det är en sektor som vi ska bli riktigt duktiga på. Sen har vi tagit fram konkurrenskraftiga skattevillkor. Sammantaget har det här lett till ett ännu större intresse än vad vi sett tidigare. Datacenter har potentialen att bli en ny basnäring för sverige”, säger Mikael Damberg.

Tror du på fler etableringar framöver?

“Jag är tämligen säker på att vi kommer att se det. Vi har en del unika fördelar. Vi har ett stabilt energisystem parat med hög andel förnybar energi, det finns inget annat land som slår oss på den sidan. Så den basala komponenten i den här verksamheten är vi duktiga på. Vi är dessutom ett digitaliserat land med bra bredband en spännande startup-sektor och traditionell industri som har behov av bra digital infrastruktur.”

Amazons Sverigesatsning skiljer sig från Facebooks så till vida att datacentren är till för svenska företag och svenska internetanvändare.

“Det här öppnar upp för svenska företag att ligga i framkant digitalt”, konstaterar Mikael Damberg.

Kan bättre molnlösningar i Sverige också öppna upp för en snabbare digitalisering av offentlig sektor?

“Ja, generellt sett så har Sverige tappat i en del i rankingar de senaste 10 åren. Det beror främst på att offentlig sektor har halkat efter i digitaliseringen de senaste 10 åren. Det har den här regeringen tagit tag i. För oss är digitaliseringen av det offentliga viktigt för att nå medborgare och är också ett ett sätt bli mer effektiv i den statliga förvaltningen. Även om vi oftast pratar om den privata sektorn så gynnar den här utvecklingen offenlig sektor också. Det är otroligt positivt för Sverige.“

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera