1515
Annons

Crosser tar in 14 miljoner – ska göra maskiner smartare

Med nya såddpengar ska techbolaget Crosser göra industrins maskiner smartare. ”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad”, säger vd:n Martin Thunman.

Crosser Technologies vd Martin Thuman.
Crosser Technologies vd Martin Thuman.Foto:Press

Mjukvaran utvecklades redan 2009, men det var först 2016 som Crosser Technologies (NTL) blev ett fristående bolag. Nu investerar Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden till 13,5 miljoner kronor i internet of things-bolaget.

Pengarna ska användas till att flytta fram positionen på marknaden, men även för att utveckla produkten, en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. 

Framtidens stål- och skogsindustrier, sjukhus och försvarsverksamheter kommer alla att vara beroende av den typen av mjukvara, enligt Crosser Technologies.

”Exempelvis en lyftkransleverantör kan installera vår produkt för att i realtid kunna analysera kranens förslitning och veta exakt när den måste servas. Det gör att byggarbetsplatsen undviker att kranen går sönder och försenar bygget. Det är något kunden är villig att betala för”, säger vd:n Martin Thunman, en av bolagets tre grundare.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

Crosser Technologies produkt verkar i molntjänstens utkant genom att flytta datakraft närmare de maskiner som samlar in datan. Där analyseras strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Det finns intresse från utländska kunder, men enligt Martin Thunman kommer fokus fortsatt att ligga på den Skandinaviska marknaden.

”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad. Kapitalet kommer att användas till att stärka vårt sälj- och marknadsarbete primärt, men även för att bygga ut vår utvecklingsavdelning för att ta nästa steg i vår produktresa”, säger Martin Thunman.

Läs mer: Gruvjätten Atlas Copco köper in sig i industriellt IOT-bolag 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?