Hoppa till innehållet

Annons

Crosser tar in 14 miljoner – ska göra maskiner smartare

Med nya såddpengar ska techbolaget Crosser göra industrins maskiner smartare. ”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad”, säger vd:n Martin Thunman.

Crosser Technologies vd Martin Thuman.
Crosser Technologies vd Martin Thuman.Foto:Press

Mjukvaran utvecklades redan 2009, men det var först 2016 som Crosser Technologies (NTL) blev ett fristående bolag. Nu investerar Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden till 13,5 miljoner kronor i internet of things-bolaget.

Pengarna ska användas till att flytta fram positionen på marknaden, men även för att utveckla produkten, en mjukvara som effektiviserar hur uppkopplade enheter hanterar data. 

Framtidens stål- och skogsindustrier, sjukhus och försvarsverksamheter kommer alla att vara beroende av den typen av mjukvara, enligt Crosser Technologies.

”Exempelvis en lyftkransleverantör kan installera vår produkt för att i realtid kunna analysera kranens förslitning och veta exakt när den måste servas. Det gör att byggarbetsplatsen undviker att kranen går sönder och försenar bygget. Det är något kunden är villig att betala för”, säger vd:n Martin Thunman, en av bolagets tre grundare.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

Crosser Technologies produkt verkar i molntjänstens utkant genom att flytta datakraft närmare de maskiner som samlar in datan. Där analyseras strömmande data i realtid, vilket skapar ett snabbare IoT-flöde.

Det finns intresse från utländska kunder, men enligt Martin Thunman kommer fokus fortsatt att ligga på den Skandinaviska marknaden.

”Det finns en enorm potential på vår hemmamarknad. Kapitalet kommer att användas till att stärka vårt sälj- och marknadsarbete primärt, men även för att bygga ut vår utvecklingsavdelning för att ta nästa steg i vår produktresa”, säger Martin Thunman.

Läs mer: Gruvjätten Atlas Copco köper in sig i industriellt IOT-bolag 

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera