På Leaps hemsida erbjuds för närvarande kurser i att skriva skönlitteratur och poesi, samtal om vänlighet, lektioner i att föra dagbok – för att bara nämna några av aktiviteterna. Bakom kulisserna matchas deltagarna så att likasinnade ska finna varandra. Hemsidan betonar att grupperna är små och personliga.
Caroline Ingeborn var tidigare vd för barnspelbolaget Toca Boca, som såldes av Bonnier 2016. Tre år senare – när antalet användare fördubblats till 20 miljoner i månaden – klev hon in som rådgivare åt riskkapitalbolaget Creandum. Nu är Caroline Ingeborn vd för Leap, som hon grundade tillsammans med entreprenören Vishal Kapur.
När Leap nu fyller på kassan med 3,1 miljoner dollar, motsvarande omkring 26,5 miljoner kronor, leds investeringsrundan av bland andra Creandum.
”Det fanns aldrig något löfte om att de skulle investera i mig oavsett vad jag startade”, säger Caroline Ingeborn om kopplingen mellan bakgrunden på Creandum och dess investering i hennes nya bolag.
”Men det är klart att det var jättebra att kunna bolla idéer med de olika delarna av Creandumfamiljen. De känner mig.”
Hon anser själv att klivet från ett barnspelbolag till ett socialt nätverk för seniorer är något av en resa mellan två extremer – men den nya målgruppen är inte obekant för henne. I Caroline Ingeborns barndom arbetade föräldrarna mycket, vilket ledde till att hon utvecklade en nära relation till sina far- och morföräldrar.
”Det gjorde att jag aldrig har sett ålder som en anledning att inte vara kompisar. Jag har kompisar som både är yngre och äldre – det har bara alltid varit så. Därför var det inte speciellt konstigt för mig att starta det här.”
När Caroline Ingeborn började arbeta på idén insåg hon att samhällets seniorer var en missförstådd grupp.
”Många innovationer som riktar sig till äldre människor är avsedda för livets slutskede, som när man trillar eller får Alzheimers. Det är givetvis väldigt bra och viktigt när man har en åldrande befolkning”, säger Ingeborn. Hon pekar dock på att merparten av alla seniorer är aktiva – och menar att dessa individer har glömts bort.
”De sitter fast i en värld där teknologin och upplevelserna är någon annanstans. Det är bakgrunden till att jag började gräva i det här.”
Visionen med Leap är tydlig – att skapa meningsfulla möten genom att placera seniorer i små grupper där deltagarna har gemensamma intressen.
”Vi har all teknik vi behöver för att kunna träffa andra på ett meningsfullt sätt online”, säger Caroline Ingeborn.
Det nya kapitalet ska investeras i nyrekryteringar och fortsatta satsningar på produktutveckling. I nuläget befinner sig plattformen fortfarande i startgroparna, berättar Caroline Ingeborn:
”Det vi har just nu är en plattform där vi testar olika gruppaktiviteter i små grupper. Det rör sig om allt från kurser till konversationer. Vi har kommit så pass långt att vi kan testa och se att användarna stannar kvar och kommer tillbaka till produkten. Sedan är det fem tusen andra saker som vi finputsar varje dag.”
Affärsmodellen bygger på medlemsskap och att användarna prenumererar på tjänsten.
Har ni några intäkter att tala om i dagsläget?
”Nej, vi har inte börjat experimentera med intäkter över huvudtaget. Först måste vi visa att det här i grunden är en social learning-produkt som folk vill ha och dela med sig av”, säger Caroline Ingeborn.