1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Creandum kliver in i laddbolag

Danska Montas plattform gör det möjligt för svenskar att sätta upp och hyra ut laddpunkter för elbilar. 

Bolaget får nu en till svensk delägare i riskkapitalbolaget Creandum.

Montas vd Casper Rasmussen.
Montas vd Casper Rasmussen.Foto:Monta

Danska Monta grundades för cirka ett år sedan. Bolagets mjukvara gör det möjligt för mindre aktörer och privatpersoner att starta laddstationer för elbilar. Vd:n Casper Rasmussen liknar det vid ett operativsystem för laddmarknaden.

Tanken är att skynda på utbyggnaden av laddnätet, särskilt utanför storstäderna, genom att fler kan sälja laddtid. Montas plattform hanterar administrationen av vem som får ladda, på vilka tider och vem som ska betala för det eller om det ska vara gratis. På så sätt kan restauranger och butiker ge sina kunder tillgång till fri laddning, medan andra företag kan sälja laddning på tider när deras egna fordon inte behöver laddas.

I fjol tog Monta in 40 miljoner från bland andra den Malmöbaserade klimatriskkapitalfonden Pale Blue Dot, där tunga namn som Spotifys grundare Daniel Ek har investerat.

”Sedan dess har marknaden för elbilar exploderat och en rad olika lösningar för laddning har dykt upp, där vi kan vara den som samlar dem”, säger Montas vd Casper Rasmussen.

För att hänga med i utvecklingen och kunna öka sin egen expansionstakt har bolaget precis avslutat ännu en finansieringsrunda, där svenska Creandum är största investerare. Övriga finansiärer är Headline och tidigare investerare.

De 150 miljoner som Monta får in i nytt kapital ska bland annat gå till att öka personalstyrkan. Såväl säljstyrkan som kundsupport behöver växa för att kunna hantera fler kunder. Dessutom krävs lokala anpassningar av systemet för att följa regelverken på elmarknaderna i olika länder.

Expansionen ska dels ske på befintliga marknader i Norden, Storbritannien och Tyskland – men Monta planerar också att gå in i två nya länder det närmaste året.

”Vi tittar framför allt på Irland, Belgien och Finland”, säger Casper Rasmussen.

I dagsläget har Monta 4.000 laddplatser som betalar för lösningen och 18.000 elbilsägare som använder den. Intäkterna är dock blygsamma så här långt, eftersom varje laddstation betalar en mindre månadsavgift på omkring 100 kronor samt en procentandel på såld el.

För att bli lönsamma krävs en stor mängd företagskunder och elbilsanvändare. Det nya kapitalet ska räcka för att finansiera uppbyggnaden av bolaget under de närmaste 18 månaderna.

”Vår strategi är inte att bli kassaflödespositiva under de närmaste fem åren, utan vi fokuserar på expansion och att ta vår del av marknaden när den exploderar i Europa”, säger Casper Rasmussen.

Läs mer: Laddbolaget Monta till Sverige – ”stor tillväxtpotential för oss”

Läs mer: Malmöfond investerar i Airbnb-modell för laddning av elbilar

 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?