1515
Annons

Creades investerar 100 miljoner i deras fintechbolag

Det digitala kvittobolaget Findity vill få fler att redovisa sina kvitton digitalt. Nu tar investmentbolaget Creades plats som bolagets största ägare, efter en investering på 102 miljoner kronor.  ”Vårt goda resultat och plan för framtiden uppskattades”, säger Finditys vd Patrick Olsson. 

Finditys vd Patrick Olsson.
Finditys vd Patrick Olsson.

Den Ludvikagrundade utläggningstjänsten Findity startades 2011 och fortsätter ta sig an marknaden för utläggshantering och kvittoredovisning via kort och mobiltelefon.

I dag har de 70 medarbetare och över 30.000 kunder i Norden, Storbritannien, Spanien, Tyskland och USA. 

”Var femte utläggsrapport innehåller fel. Antingen avsiktliga eller oavsiktliga som grundar sig i att folk fortfarande använder penna och papper”, säger vd:n Patrick Olsson. 

Efter den senaste rundan på 50 miljoner kronor, som Di Digital rapporterade om i maj, köper nu investmentbolaget Creades CRED A +1,08% Dagens utveckling 35 procent av de befintliga aktierna, motsvarande 102 miljoner kronor. 

”Vårt goda resultat och plan för framtiden uppskattades av Creades, och vi kunde få till en affär mellan dem och icke aktiva ägare”, säger vd:n.

2021 landade Finditys omsättning närmare 50 miljoner kronor med ett minusresultat på minus 12 miljoner kronor under 2021. I dag förväntas bolagets omsättning nå 70 miljoner kronor i årliga återkommande intäkter och har växt dryga 40 procent på en årsbasis men utan lönsamhet, enligt Patrick Olsson.

Findity erbjuder sin utläggstjänst som en så kallad ”white label”-lösning, där företag kan lansera sin egen utläggstjänst under sitt varumärke. Till exempel hjälpte Findity kreditkortsbolaget American Express att lansera utläggstjänsten Amex Expense i Storbritannien och Tyskland.

Företaget har även kunder som revisionsbyrån BDO och affärssystembolaget Visma Spcs.

”Om Findity hade gett ut egna kort eller egna faktureringssystem hade det varit svårt att öppna upp samarbeten med nya kunder.”

Bland Finditys delägare finns Johan Blomquist, tidigare partner på riskkapitalbolaget Altor och Niklas de Bésche, tidigare vd på omvärldsbevakningsbolaget Meltwater. 

Med pengarna från investerarna och Creades köp är planen att expandera till fler globala marknader. 

Däremot tänker de inte bredda produkten ytterligare. 

”Vi ger inte ut egna kort eller bokföringssystem. Istället levererar vi en produkt som fungerar med de verktyg företag och anställda redan använder. På så sätt anpassar vi vår produkt efter våra kunder och inte tvärt om.”

Innehåll från DeelAnnons

Svenska bolag anställer fler utomlands

Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.
Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Sverige är ett av de europeiska länder vars företag snabbast ökar sin anställningstakt utomlands. Det visar Global Hiring Report från Deel - ett bolag som möjliggör för företag att anställa vem som helst, var som helst.

– Vi märker en stor efterfrågan på våra tjänster, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Genom att använda data från över 100 000 kontrakt i 150 länder, och över 500 000 lönedatapunkter från Deel och tredjepartskällor, visar Deel vilka länder som anställer globalt, vem som anställs för vilka roller, och hur detta fenomen påverkar globala betalningar och löner. 

Trenderna granskades över sex månader, från januari till juni 2022. 

– Att Deel haft en rekordsnabb tillväxt ligger i linjer med flera större trender, som viljan till distansarbete i samband med pandemin, global brist på talang och en kulturförändring i vad en arbetsplats kan vara. Både arbetstagare och arbetsgivare tjänar på att gränserna suddas ut menar vi, säger Daniel Eisenberg, som själv leder Deels expansion i Norden på distans från Kenya. 

Deel hjälper i dagsläget över 50 svenska bolag att anställa och leda globala team. Sverige, som har en stark startup-sektor, har ett stort behov av att fylla positioner och hitta talang för att möjliggöra sina tillväxtresor. Svenska företag är, tillsammans med estländska och schweiziska, de företag i Europa som har snabbast växande anställningstakt utomlands, enligt Deels undersökning. 

– Svenska startups har problem med att anställa i den takt de växer i. I förlängningen hotar det Sveriges tillväxt, säger Daniel Eisenberg. 

– Genom att lämna över allt komplicerat pappersarbete och lokal arbetsrätt till oss kan bolagen fokusera på sin tillväxt och lyfta blicken från en svensk arbetsmarknad där det kan vara tufft att hitta rätt kompetenser. En duktig programmerare är en duktig programmerare, oavsett om hen sitter i Djakarta, Vasastan eller i Silicon Valley.

Letar i andra europeiska länder

Svenska företag vänder främst blickarna mot andra europeiska länder när de letar arbetskraft utomlands. Storbritannien, Polen, USA och Tyskland är populära arbetsmarknader bland svenska arbetsgivare, visar rapporten.  

– Hittar du en kandidat i Tyskland idag kan personen få lön via vår plattform redan i morgon. Vi har koll på de lokala lagarna. Om det till exempel sker en lagändring i Österrike en dag så uppdaterar vi dagen efter. Det måste gå fort, avslutar Eisenberg.

Utländska bolag vänder också blickarna mot Sverige när det är dags att anställa. De vanligaste rollerna företag från andra länder hittar i Sverige är dataanalytiker, mjukvaruutvecklare, designer, produktchef och affärsutvecklare. 

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Efter kapitalbrist – cykelbudet går i konkurs: ”Dyrt att driva”

Vembla har under en tid lidit av akut kapitalbrist och tvingades redan i augusti genomföra kraftiga nedskärningar. Nu har grundarna försatt bolaget i konkurs.

”Det har inte gått att att få de pengar som behövs”, säger styrelseordföranden Magnus Johansson.

Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.
Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera