Freetrades investeringstjänst har funnits i Storbritannien sedan 2018. Med tjänsten kan kunder handla i aktier, ETF:er och andra värdepapper helt utan courtage, den avgift man vanligtvis betalar för den typen av handel. Bolaget kommer också att erbjuda fraktionshandel, vilket innebär att man köper en del av en aktie.
”Den stora särskiljaren är att vi inte tar något courtage”, säger Karl Broomé.
Affärsmodellen syftar till att, likt plattformarna Nordnet och Avanza, ha ett gratis investeringskonto, men även att kunna erbjuda olika abonnemangsformer med ett större utbud mot en avgift. Premiumtjänsten ”Freetrade Plus” kostar närmare 10 pund i månaden i Storbritannien, motsvarade ungefär 130 kronor. Freetrade tar dessutom en avgift på 0,45 procent i alla handel med värdepapper som inte är i användarens hemmavaluta.
”Vi utgår från en 'freemium'-modell, vilket innebär att grundpaketet är gratis. Gällande de abonnemangsformer vi erbjuder så kan du betala extra för att få tillgång till flera marknader och olika typer av tjänster och konton. Det är så vi kommer att finansiera vår verksamhet.”
Bolaget lanserades 2018 av entreprenörerna Adam Dodds, Viktor Nebehaj och Ian Fuller. Enligt bolagets själva har de hittills lockat över 1,2 miljoner användare. Därtill tog de in omkring 69 miljoner dollar i fjol, motsvarade ungefär 670 miljoner kronor i dagens valutakurs. Dessförinnan hade de totalt rest omkring 280 miljoner kronor.
Karl Broomé konstaterar vidare i intervjun med Di tv att bolaget i princip grundades genom ”crowdfunding”, så kallad gräsrotsfinansiering:
”Vi har startats av våra kunder. Vi har gjort sju rundor med 'crowdfunding', vilket lett till att vi nu har över 13.000 aktieägare som alla är våra kunder. Den senaste vi gjorde i november var den första som européer utanför Storbritannien kunde delta i. Det känns väldigt kul att vi också har svenska aktieägare.”
Stockholmsbörsen har i likhet med övriga ledande Europabörser haft en tydlig trend av nedgång sedan årsskiftet på grund av bland annat Rysslands invasion av Ukraina. Sverigechefen tror dock inte att det färgar av sig på lanseringen:
”Jag tror inte det ska påverka, en investering ska vara långsiktig. Vi vill att man ska bygga sin privata ekonomi på trygghet.”
På vilka marknader kan man handla med Freetrade?
”Man kan handla på en mängd europeiska marknader, Storbritannien och i USA – det är det som gäller i första hand just nu”, säger han.
Vad är statusen gällande lanseringen i Sverige?
”Vi är i princip live nu. För tillfället håller vi på och testar så att allt funkar i processerna. Inom kort ska vi starta en beta-lansering till väntelistan (personer som anmält intresse, Di:s anm.), sedan siktar vi på en bredare lansering i Sverige och en bredare expansion ut i Europa.”