1515
Annons

Courtagefri brittisk nätmäklare godkänns av FI

Den brittiska nätmäklaren Freetrade kan nu lansera sin courtagefria värdepappershandel i Sverige efter att ha fått godkännande från Finansinspektionen.

”Vi siktar på att bli en global spelare”, säger Sverigechefen Karl Broomé till Di tv. 

Freetrades investeringstjänst har funnits i Storbritannien sedan 2018. Med tjänsten kan kunder handla i aktier, ETF:er och andra värdepapper helt utan courtage, den avgift man vanligtvis betalar för den typen av handel. Bolaget kommer också att erbjuda fraktionshandel, vilket innebär att man köper en del av en aktie. 

”Den stora särskiljaren är att vi inte tar något courtage”, säger Karl Broomé. 

Affärsmodellen syftar till att, likt plattformarna Nordnet och Avanza, ha ett gratis investeringskonto, men även att kunna erbjuda olika abonnemangsformer med ett större utbud mot en avgift. Premiumtjänsten ”Freetrade Plus” kostar närmare 10 pund i månaden i Storbritannien, motsvarade ungefär 130 kronor. Freetrade tar dessutom en avgift på 0,45 procent i alla handel med värdepapper som inte är i användarens hemmavaluta.

”Vi utgår från en 'freemium'-modell, vilket innebär att grundpaketet är gratis. Gällande de abonnemangsformer vi erbjuder så kan du betala extra för att få tillgång till flera marknader och olika typer av tjänster och konton. Det är så vi kommer att finansiera vår verksamhet.” 

Bolaget lanserades 2018 av entreprenörerna Adam Dodds, Viktor Nebehaj och Ian Fuller. Enligt bolagets själva har de hittills lockat över 1,2 miljoner användare. Därtill tog de in omkring 69 miljoner dollar i fjol, motsvarade ungefär 670 miljoner kronor i dagens valutakurs. Dessförinnan hade de totalt rest omkring 280 miljoner kronor. 

Karl Broomé konstaterar vidare i intervjun med Di tv att bolaget i princip grundades genom ”crowdfunding”, så kallad gräsrotsfinansiering:  

”Vi har startats av våra kunder. Vi har gjort sju rundor med 'crowdfunding', vilket lett till att vi nu har över 13.000 aktieägare som alla är våra kunder. Den senaste vi gjorde i november var den första som européer utanför Storbritannien kunde delta i. Det känns väldigt kul att vi också har svenska aktieägare.”

Stockholmsbörsen har i likhet med övriga ledande Europabörser haft en tydlig trend av nedgång sedan årsskiftet på grund av bland annat Rysslands invasion av Ukraina. Sverigechefen tror dock inte att det färgar av sig på lanseringen:

”Jag tror inte det ska påverka, en investering ska vara långsiktig. Vi vill att man ska bygga sin privata ekonomi på trygghet.”

På vilka marknader kan man handla med Freetrade?
”Man kan handla på en mängd europeiska marknader, Storbritannien och i USA – det är det som gäller i första hand just nu”, säger han. 

Vad är statusen gällande lanseringen i Sverige?
”Vi är i princip live nu. För tillfället håller vi på och testar så att allt funkar i processerna. Inom kort ska vi starta en beta-lansering till väntelistan (personer som anmält intresse, Di:s anm.), sedan siktar vi på en bredare lansering i Sverige och en bredare expansion ut i Europa.”


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?