1515
Annons

Coronarusning för Slack och Zoom på börsen – uppsving för Microsoft

Zoom och Slack rusade på börsen på måndagen. Bolagen har fått en rejäl användarskjuts av att många världen över jobbar hemma. 

Chattverktyget Slack och videokonferens-bolaget Zoom rusar på Wall Street.
Chattverktyget Slack och videokonferens-bolaget Zoom rusar på Wall Street.

Börserna rasar i spåren av coronautbrottet och många branscher har dragits med i fallet – så även techsektorn. Samtidigt har effekterna av hemmajobb börjat synas i både användarantal och börskurser.

Chattjänsten Slack har fått en rekyl på börsen, sedan det stora tappet fredagen den 13 mars då bolaget hade redovisat en svag prognos för det pågående kvartalet. Slacks aktie gick upp med över 11 procent på måndagen och värdet har ökat med 43 procent sedan rapporten.

I förra veckan meddelade Slack att man har lagt till 7 000 betalande kunder mellan den 1 februari och 18 mars i år. Det är en rejäl ökning från de 5 000 betalande användarna man la till per kvartal under det sista halvåret i fjol. 

Läs också: Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan” 

Videokonferenstjänsten Zoom, som börsnoterades i fjol, har haft en uppåtgående kurva på börsen även innan coronautbrottet. Bolaget har gått om flera av de profilerade technoteringarna i fjol, som Slack, Uber och Lyft, i börsvärde och ökat med över 130 procent bara i år. På måndagen sköt Zooms aktie i höjden med 22 procent och bolaget är nu värt över 44 miljarder dollar. 

Tjänsten är ett populärt verktyg för gruppmöten, särskilt också som många elever har distansundervisning på grund av stängda skolor. 

Hittills i år har Zoom lagt till fler användare än under hela 2019. Tjänsten har strax under 13 miljoner aktiva användare i månaden, enligt dataanalysföretaget Apptopias siffror som redovisas av CNBC. Hur många av dem som är betalande är oklart.

Zoom har tidigare haft en begränsning på 40-minutersmöten för sin gratistjänst, men har släppt den på grund av coronautbrottet.

Läs också: Tokrusning efter appar i nedstängt Italien

Även Microsoft har sett ett stort uppsving av användare för sin Teams-plattform, där anställda kan samarbeta digitalt. I förra veckan berättade techjätten att antal aktiva användare mellan den 11 och 18 mars i år ökade med tolv miljoner dagliga användare. Det innebär ett totalt användarantal på 44 miljoner.

Microsofts har nu totalt 20 kunder med över 100 000 användare på Teams-plattformen, varav sex tillkom bara under den senaste veckan.

Techjättens aktie har dock fått en smäll på börsen och gått ner med över 20 procent den senaste månaden. Kursen gick upp i torsdags i förra veckan, för att sedan gå ner igen och på måndagen tappade bolaget 1 procent.

Läs också: Techjättarna tappade 4 000 miljarder på en dag

 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?