Conni Jonssons poddbolag fortsätter shoppa – tar över finsk jätte
Poddbolaget Pod X – med EQT-veteranen Conni Jonsson i bakgrunden – fortsätter att shoppa bolag. Nu görs första affären i Finland när Suomen Podcastmedia plockas in i den snabbväxande podcastkoncernen.
Peter Lundegårdh
Text
Foto:Lev Dolgachov, Alexandra Bengtsson
Suomen Podcastmedia är Finlands ledande poddstudio, känd för att producera krimpoddar och grävande journalistik.
”Det är Finlands överlägset största och bäst skötta studio som har över 50 procent av marknaden”, kommenterar Pod X vd och medgrundare Staffan Rosell.
Med övertagandet av den finländska poddstudion, som har en portfölj med 47 poddar, stärker Pod X sin ställning i Norden.
Parterna avslöjar inga detaljer om affären, men Pod X har vid tidigare övertaganden betalat både kontant och med aktier.
Pod X Group startades i april i fjol och har redan hunnit samla på sig en rad poddbolag. Senaste köpet som Di rapporterat om, var produktionsbolaget Filt, leverantör av innehåll till bland annat Sveriges Radio, Podme och Storytel.
Bland de tidigare investeringarna finns franska poddstudion Nouvelles Écoutes, brittiska ljudfiktionsföretaget Goldhawk Productions och argentinska poddproduktionsföretaget Posta.
Pod X ingår i investeringsgruppen Qarlbo, som ägs av EQT-veteranen Conni Jonsson. En av Qarlbos största investeringar är Pophouse Entertainment, samägt med Björn Ulvaeus, som köpte poddföretaget Perfect Day Media 2021.
Enligt Pod X vd Staffan Rosell är siktet inställt på att bygga ett ledande bolag för producenter och kreatörer. Han vill inte berätta hur stor kassan är för framtida uppköp, men har tidigare sagt att det kan handla om totalt 25 företag:
”Bolagen vi tittar på nu är lite större än vad vi tänkte oss från början. Det kommer bli färre investeringar, men ambitionen är fortfarande att täcka Europa och Latinamerika geografiskt.”
Staffan Rosell.Foto:Jack Mikrut
Innehåll från FlexionAnnons
Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin
Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.
Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde.
Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik.
– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.
Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.
Förvärv av Audiencly
2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.
– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.
Hög tillväxttakt framåt
Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023.
EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter.
– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.