1515

Conan Barbaren-svensken säljer livsverket: ”Handlar inte bara om pengar”

Norska spelutvecklaren Funcom köper Cabinet Group och lägger därmed vantarna på rättigheterna till bland annat Conan Barbaren. Säljare är spelveteranen Fredrik Malmberg.

”Man sover bättre om natten med en bra finansiell kudde”, säger han.

Arnold Schwarzenegger spelade Conan i filmen från 1982. Svensken Fredrik Malmberg har nu sålt rättigheterna till karaktären.
Arnold Schwarzenegger spelade Conan i filmen från 1982. Svensken Fredrik Malmberg har nu sålt rättigheterna till karaktären.Foto:Press, Thomas Engstrom
BIld från Conan-filmen från 2011.
BIld från Conan-filmen från 2011.
Conan kom först som tecknad serie.
Conan kom först som tecknad serie.

Ingen av parterna vill avslöja hur mycket affären är värd. Men Fredrik Malmberg är belåten. Han blir vd i det samägda Heroic Signature där ett hundratal rättigheterna ligger, utöver Conan Barbaren även rättigheter till seriekaraktärer som Solomon Kane även det svenska rollspelet Mutant År Noll.

”Vi startade Heroic Signature för tre och ett halvt år sedan. Om vi förlovade oss då kan man säga att vi gifter oss nu”, säger Fredrik Malmberg.

Han har tidigare suttit i Funcoms styrelse och även varit den enskilt störste private ägaren.

”Jag är nöjd, men det handlar inte bara om pengar. Jag har jobbat med de här varumärkena halva yrkeslivet och är inte ute efter att bara kräma ut den sista kronan. Det här är en stor möjlighet att få leka i en större sandlåda.”

Funcom var tidigare noterat på Oslobörsen, men slukades i fjol och blev helägt av kinesiska Tencent, som tidigare investerat i en rad svenska spelutvecklare som Paradox PDX -0,34% Dagens utveckling . Med den nya ägaren kom samtidigt större finansiella kranar.

”Vi körde Cabinet som en enskild studio så långt det gick, men för nästa steg i utvecklingen behöver vi mycket större finansiella muskler. Det får vi nu”, säger Fredrik Malmberg.

Fredrik Malmberg.
Fredrik Malmberg.Foto:Thomas Engstrom.

Funcom har på senare tid haft stora framgångar med spelet Conan Exils. Enligt bolaget har 11 miljoner exemplar laddats ned, inklusive gratisversioner i samarbete med bland annat Xbox speltjänst.

”Kombinerar man Funcoms kunskap om spel med Heroic Signatures kunskap och tv-underhållning, förlagsverksamhet och licensiering är vi perfekt positionerade för att ta det här samarbetet till nästa nivå”, kommenterar Funcoms vd Rui Casais.

Bolaget jobbar för närvarande med ett spel i Dune-universumet. En ny Hollywoodversion av det klassiska sci-fi-äventyret går lämpligt nog i dagarna upp på bio, med bland annat svenska Rebecca Ferguson i rollistan.

Samtidigt har Funcom ytterligare ett ännu inte offentliggjort spel på gång och räknar med att anställa ytterligare ett åttiotal personer, varav ett tjugotal i Stockholm.

Funcoms vd Rui Casais.
Funcoms vd Rui Casais.Foto:Svein Brimi

Bolaget har kontor i Oslo, Durham i North Carolina, USA, Lissabon i Portugal, en handfull personer i Newcastle, England, och är på väg öppna en ny studio i Bukarest Rumänien. Förra året köptes också den Stockholmsbaserade spelutvecklaren The Outsiders som kommer att bli något av Funcoms nya bas i Sverige.

Någon exakt tidplan för när de första resultaten av Heroic Signature finns ännu inte, enligt Fredrik Malmberg.

”Allt tar alltid längre tid än man tror. Först och främst kommer jag nu att presentera alla rättigheter vi har för sfären. Utan att säga för mycket har dessa gått från att vara enskilda karaktärer till hela universum. Korsbefruktning öppnar för nya kundgrupper. Det är något alla vill uppnå, men svårt att konstruera”, säger han.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?