1515
Annons

Compodium: ”Vi är först i världen med säkra digitala vårdrum”

Snabbväxande health tech-bolaget Compodium lanserar någon man kallar ”världens första” säkra digitala videomöten på en barnmorskemottagning i Stockholm.
”Vi är först med att garantera att vården pratar med rätt patient”, säger Bengt Grahn, vd på Compodium.

Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.

Luleå-baserade Compodium startades för 20 år sedan av Bengt Grahn, en serieentreprenör med en lång bakgrund inom ljud och video. Sedan dess har bolaget vuxit i lagom takt. 

Men det senaste året har bolaget vaknat till liv och börjat bete sig som en startup. I november tog man in 15 miljoner kronor i riskkapital från Norrlandsfonden (NTL), affärsängelnätverket Centrecourt och Cygates förre vd Bengt Lundgren. Målet är nu snabb expansion både internationellt och inom den svenska vården.

Vi står fast vid målet 100 miljoner kronor i omsättning 2020.

I fjol steg omsättningen från 9 till cirka 16 miljoner kronor, med ett resultat strax under nollan. Och den höga tillväxten ska fortsätta, enligt grundaren.

”Vi ska omsätta 25 miljoner kronor i år och står fast med målet om att 100 miljoner kronor i omsättning 2020”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium (NTL).

Når man målet kommer man att ha tiofaldigat omsättningen på bara fem år.

Pådrivande är givetvis det stora intresset för vård via videolänk och framgångarna för bolag som Min Doktor (NTL) och Kry (NTL), som i veckan tog in 200 miljoner kronor i riskkapital i en ny jätterunda.

”Jag tycker Kry och Min Doktor är jätteduktiga. De krattar för en förändringskultur inom den offentliga vården som präglats av trögrörlighet och brist på innovationskultur”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium.

Han betonar att Compodium inte konkurrerar med Kry och Min Doktor, men gärna skulle jobba ihop med dem. 

I februari i år tog man ett viktigt steg i den riktningen genom att teckna ett avtal med den kanadensiska börsjätten Mitel, ett världsledande företag inom affärskommunikation i realtid. Syftet med avtalet var att erbjuda säkra, så kallade ”digitala vårdrum” till svenska och internationella vårdgivare. Detta genom att kombinera högkvalitativa videokonferenser med patientsekretess.

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Nu lanserar Compodium något man kallar ”världens första barnmorskemottagning med säkra digitala vårdrum”. Det är Vasamamma, i centrala Stockholm, som erbjuder ett system där föräldrarna kan kommunicera med sin barnmorska via video.

”Det känns väldigt tryggt både för oss och våra patienter att kommunicera säkert, även när föräldern kan sitta hemma i soffan. Samtidigt har vi ökat både tillgänglighet och effektivitet”, säger Haleh Amirfaryar, grundare och vd på Vasamamma.

Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium, beskriver systemet såhär:

”Patienten loggar in via Bank-id och väntar tryggt och säkert på sin barnmorska i ett digitalt väntrum. Barnmorskan loggar in i sin portal och klickar på sin patient. Då skapas ett digitalt vårdrum där patient och barnmorska ser och hör varandra. Den personliga informationen hanteras med största sekretess och i enlighet med både PUL och PDL.”

Compodium har även lagt ut en film för att visa hur systemet fungerar. Se den här.

Compodium har redan idag 400-500 så kallade ”digitala vårdrum” i drift i Sverige. Bolaget har även ramavtal med alla Sveriges landsting och kommuner och driftsansvaret för videoinfrastrukturen på Sjunet, ett kvalitetssäkrat kommunikationsnät med garanterad tillgänglighet, särskilt framtaget och anpassat för vård och omsorg.


Ska du till Almedalen?
Välkommen till vårt frukostmöte ”Health Tech Hub 2017”

Vad: Tre frukostmöten om den digitaliserade vårdens vinster och utmaningar.
När: kl 8.00-8.30, 3-5 juli.
Var: Dagens Medicins Vårdtorg, Tage Cervins gata 8, Visby.
Gäster: Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, Annika Strandhäll (S), vikarierande sjukvårdsminister, Björn Odlander, founding partner på Healthcap, med flera.
Programledare: Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, och Jonas Leijonhufvud, journalist på Di Digital.
Twitter: #healthtechhub #dmagenda #didigital
Mer information om programmet här.


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?