1515

Compodium plockar in 15 Mkr – ska växa i vården

Videokonferensbolagt Compodium tar in 15 miljoner kronor från Norrlandsfonden, affärsängelnätverket Centrecourt och Cygates förre vd Bengt Lundgren. Nu siktar man på expansion internationellt och inom den svenska vården.

Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.

Luleåbolaget Compodium startades för 20 år sedan av Bengt Grahn, en serieentreprenör med en lång bakgrund inom ljud och video. I dag beskriver sig bolaget som en digital mötesoperatör. Man erbjuder främst säkra, högkvalitativa videokonferenser för företag och organisationer, främst inom vården.

”Senaste året har vi även lagt till e-legitimationslösningar som BankID för att säkerställa vem som deltar i mötet. Det är viktigt inte minst för myndighetsutövning, bland annat i vården där vi har cirka 70 procent av vår omsättning”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium.

I fjol omsatte Compodium 9,4 miljoner kronor, med ett resultat strax under nollan.

”Vi har varit en slow startup, en grow up, kan man säga. Men nu är marknaden i kapp oss. Nu tar vi in kapital för att expandera utanför Sverige med våra partners”, säger Bengt Grahn.

Ett exempel på en partner man vill följa utomlands är Olympus, som bland annat är världsledande inom medicinsk optik och endoskopi. Compodium integrerar just nu sin teknik i Olympus endoskopiutrusning som gör det möjligt att livesända pågående operationer.

Under hösten har Compodium tagit in 15 Mkr i riskkapital från bland annat Norrlandsfonden, affärsängelnätverket Centrecourt, med företagscoachen Thomas Flinck, och Cygates förre vd Bengt Lundgren.

”Det här kapitalet ska hjälpa oss att fyrfaldiga vår omsättning fram till 2020. Redan i år, 2016, spår vi en dubblad omsättning”, säger Bengt Grahn.

En ny och viktig konkurrent inom vården är Visiba, som Di Digital har rapporterat om i flera vändor. Visiba är en så kallad ”white label”-lösning som just nu tar uppdrag från konkurrenter som Kry inom den offentliga vården. De erbjuder en e-hälsoplattform som kombinerar videomöten och text-kommunikation med säker identifiering, betalning och tidsbokning.

”Vi välkomnar dem, det har varit ensamt inom vården i många år. De är duktiga och har valt att integrera förmulärflöde bland annat. Vi ska fortsätta vara bäst på videointegrationen, med bäst bandbedd och kryptering”, säger Bengt Grahn.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Han tillägger att bolaget har ramavtal med samtliga landsting i Sverige. I slutet av sommaren köpte Compodium konkurrenten Access Nord med varumärket Mycloudoffice för aktier till ett värde på 4 Mkr.

”De har ett passionerat säljteam, vilket alltid varit en utmaning för oss. Det sammanlagda teamet är nu komplett för att leverera snabb tillväxt”, säger Bengt Grahn.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?