1515

Comboloan breddar bolånet – ska pressa priserna

Allt fler vill få en del av bolånekakan. Nu ger sig prisjämförelsesajten Comboloan in i striden.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg

Bolånen har blivit ett hett villebråd inte bara för storbankerna. Under de senaste åren har flera uppstickare kommit ut med erbjudanden med räntor som ligger under storbankernas.

Läs mer: Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig 

Nu ska bolånesajten Comboloan ta sig in i den stekheta kampen om svenskarnas bolån. Comboloan blir bolåneförmedlare i samband med att man ansökt och fått tummen upp av Finansinspektionen för att förmedla bostadskrediter till konsumenter.

”Vi blir ett slags Lendo för bolån. Det vi ser är att från att det funnits ganska få aktörer på bolånemarknaden så har det blivit många fler som vänder sig till nischaktörer. Därför finns det nu ett större behov för konsumenterna att sortera ut vilka som erbjuder bästa bolån för olika kunder”, säger ägare och vd Fredrik Giers.

Comboloan kommer inte låna ut pengar till konsumenter genom egen fond, snarare handlar det om att förmedla bolån mellan bankerna och konsumenterna. Man jobbar mot en panel av långivare som finns på plattformen. För förmedlingen går man emellan och tar en hacka i form av en procentsats. 

Under en längre tid har bankernas marginaler sjunkit och Fredrik Giers tror att Comboloans nya roll kommer leda till ytterligare prispress på bolånen.

”Vi tror att det är bra för kunden att vi jobbar mot fler utlånare. Behovet av en tjänst som sorterar ut bankernas och långivarnas erbjudande är högaktuellt”, säger han.

Läs mer: Marginalerna krymper – så mycket påverkar bolåneuppstickarna enligt bankerna

Med tillståndet kommer Comboloans kunder kunna göra en ansökan direkt via bolagets sajt. Man kommer att jobba både mot de som redan har ett bolån men som vill byta långivare och de som ansöker om ett nytt lån. 

Breddningen från att vara en ren prisjämförelsesajt till att även bli en bolåneförmedlare innebär också att bolaget under våren tagit in nytt kapital, hur mycket det handlar om vill Fredrik Giers, som tidigare var ensam ägare, inte berätta. 

Bland affärsänglarna som gått in i bolaget finns bland andra Fredrik Söderlindh, grundare till Educations Media Group och Stefan Mahlstein som grundade av Millstone Group.

Bolånen är, trots pressade marginaler, fortfarande en fin affär för storbankerna. Intresset för att finnas på en plattform där priserna kan pressas och öppenheten kring vad bolånen kan därför ifrågasättas. 

Men i och med att fler aktörer etablerar sig och slåss om samma kunder, tror Fredrik Giers att Comboloan blir en bra yta för banker och långivare att visa sina erbjudanden och nå ut till fler. 

”Vi har haft en lång period av få aktörer. Nu är bilden att det finns många fler aktörer där ute, några har transparenta prismodeller andra har förhandlingasbara prismodeller. Att kunna sortera bland alla erbjudanden blir därför en viktig del för konsumenterna och där kommer vi in”, säger Fredrik Giers.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?