1515

Coinbase till börsen i dag – därför är kryptonoteringen på Nasdaq så omtalad

Den amerikanska plattformen för kryptotransaktioner, Coinbase, börjar handlas på Nasdaq i dag – till en värdering som spås göra bolaget till ett av USA:s 85 största. Frågan som nu delar Wall Street är om Coinbase är ett nytt Facebook, eller bara en aktör i mängden på en hård konkurrensutsatt marknad.

Brian Armstrong är vd och medgrundare av Coinbase, USA:s största handelsplats för kryptovalutor, som nu ska börsnoteras.
Brian Armstrong är vd och medgrundare av Coinbase, USA:s största handelsplats för kryptovalutor, som nu ska börsnoteras.
Foto:Steve Jurvetson
Foto:Richard Drew

Sällan har en notering blottat så diametralt olika uppfattningar om ett bolag.

I samband kryptobörsen Coinbase notering på Nasdaq – vilket är en direktnotering där bara befintliga aktier säljs – står ena sidan och predikar att bolaget är hjärtat i den nya digitala ekonomin. På andra sidan står skeptiker som menar att värdet bolaget lever på, kryptotillgångar, är en enda stor bubbla.

Klart är att bolaget omsatte 1,8 miljarder dollar under det första kvartalet 2021, vilket är en massiv ökning jämfört med både med samma period förra året och kvartalet innan.

Under fjärde kvartalet 2020 omsatte Coinbase mindre än en tredjedel, 585 miljoner, och första kvartalet 2020 191 miljoner.

Jätterusningen kan förklaras av att handeln med framför allt bitcoin och Ethereum-valutan ether varit extrem under perioden – de två valutorna har stigit 800 respektive 1300 procent under det senaste året, med störst ökning mot slutet.

Bitcoin nådde på onsdagsmorgonen en ny högstanotering på över 64 700 dollar.

Kritikerna menar dock att den hajpen är en del av förklaringen till den uppblåsta värderingen i Coinbase, som i den privata miljön inför noteringen haft ett pris på omkring 345 dollar per aktie, vilket värderar bolaget till omkring 100 miljarder dollar.

Nasdaq har satt referenspriset till 250 dollar per aktie.

Läs mer: Kryptogeniets nya valuta kostar under två dollar: ”Har det Bitcoin och Ethereum saknar”

Men det faktum att bitcoin rasade 75 procent så sent som 2018 tyder på en volatilitet som mycket väl skulle kunna drabba Coinbase om det upprepas.

Bolaget skriver också utförligt om riskerna med kryptomarknaden i sitt prospekt och konstaterar att allt från marknadskrafter och negativ publicitet till nya lagar och regler kan påverka värdet på kryptotillgångar, och därmed den procentsats som bolaget tar ut på transaktioner.

Men entusiasterna har inga problem med riskerna vad det verkar. Bitcoin och Ethereum är just nu de två största tillgångarna, men enligt förespråkare har Coinbase möjlighet att bli en central spelare oavsett vilka tillgångsslag som blir dominanta i framtiden. Krypto, menar de, är här för att stanna.

Läs mer: Kryptoproffset om rusningen: Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad

”Du ska inte fokusera på bitcoins volatilitet eller avgifter. Du måste börja med frågan, ’hur stor vinst kan man göra på världens digitala valutor och tillgångar?'. I den kontexten är det triljoners triljoner dollar som kommer att byta hand”, säger Matthew Le Merle, partner på kryptoinvestmentbolaget ”Fifth Era and Blockchain Coinvestors”, enligt CNBC.

Av sidan som tror på Coinbase menar man att plattformen kan jämföras med Netscape på 90-talet, den webbläsare som gjorde att människor kunde börja surfa på internet. Eller Facebook som förändrat hur människor kommunicerar på nätet.

Samtidig finns i dag en lång rad konkurrenter när det kommer till just kryptohandelsplatser. Kraken, Binance och Gemini pekas ut som de tre främsta.

Coinbase grundare och vd, Brian Armstrong, är fortfarande storägare i bolaget. Hans del är värd 13,6 miljarder dollar, baserat på priset i den privata miljön på 345 dollar per aktie. 

Det placerar honom bland techelitens rikaste.

 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?