1515

Coinbase till börsen i dag – därför är kryptonoteringen på Nasdaq så omtalad

Den amerikanska plattformen för kryptotransaktioner, Coinbase, börjar handlas på Nasdaq i dag – till en värdering som spås göra bolaget till ett av USA:s 85 största. Frågan som nu delar Wall Street är om Coinbase är ett nytt Facebook, eller bara en aktör i mängden på en hård konkurrensutsatt marknad.

Brian Armstrong är vd och medgrundare av Coinbase, USA:s största handelsplats för kryptovalutor, som nu ska börsnoteras.
Brian Armstrong är vd och medgrundare av Coinbase, USA:s största handelsplats för kryptovalutor, som nu ska börsnoteras.
Foto:Steve Jurvetson
Foto:Richard Drew

Sällan har en notering blottat så diametralt olika uppfattningar om ett bolag.

I samband kryptobörsen Coinbase notering på Nasdaq – vilket är en direktnotering där bara befintliga aktier säljs – står ena sidan och predikar att bolaget är hjärtat i den nya digitala ekonomin. På andra sidan står skeptiker som menar att värdet bolaget lever på, kryptotillgångar, är en enda stor bubbla.

Klart är att bolaget omsatte 1,8 miljarder dollar under det första kvartalet 2021, vilket är en massiv ökning jämfört med både med samma period förra året och kvartalet innan.

Under fjärde kvartalet 2020 omsatte Coinbase mindre än en tredjedel, 585 miljoner, och första kvartalet 2020 191 miljoner.

Jätterusningen kan förklaras av att handeln med framför allt bitcoin och Ethereum-valutan ether varit extrem under perioden – de två valutorna har stigit 800 respektive 1300 procent under det senaste året, med störst ökning mot slutet.

Bitcoin nådde på onsdagsmorgonen en ny högstanotering på över 64 700 dollar.

Kritikerna menar dock att den hajpen är en del av förklaringen till den uppblåsta värderingen i Coinbase, som i den privata miljön inför noteringen haft ett pris på omkring 345 dollar per aktie, vilket värderar bolaget till omkring 100 miljarder dollar.

Nasdaq har satt referenspriset till 250 dollar per aktie.

Läs mer: Kryptogeniets nya valuta kostar under två dollar: ”Har det Bitcoin och Ethereum saknar”

Men det faktum att bitcoin rasade 75 procent så sent som 2018 tyder på en volatilitet som mycket väl skulle kunna drabba Coinbase om det upprepas.

Bolaget skriver också utförligt om riskerna med kryptomarknaden i sitt prospekt och konstaterar att allt från marknadskrafter och negativ publicitet till nya lagar och regler kan påverka värdet på kryptotillgångar, och därmed den procentsats som bolaget tar ut på transaktioner.

Men entusiasterna har inga problem med riskerna vad det verkar. Bitcoin och Ethereum är just nu de två största tillgångarna, men enligt förespråkare har Coinbase möjlighet att bli en central spelare oavsett vilka tillgångsslag som blir dominanta i framtiden. Krypto, menar de, är här för att stanna.

Läs mer: Kryptoproffset om rusningen: Så investerar du i bitcoin utan att bli lurad

”Du ska inte fokusera på bitcoins volatilitet eller avgifter. Du måste börja med frågan, ’hur stor vinst kan man göra på världens digitala valutor och tillgångar?'. I den kontexten är det triljoners triljoner dollar som kommer att byta hand”, säger Matthew Le Merle, partner på kryptoinvestmentbolaget ”Fifth Era and Blockchain Coinvestors”, enligt CNBC.

Av sidan som tror på Coinbase menar man att plattformen kan jämföras med Netscape på 90-talet, den webbläsare som gjorde att människor kunde börja surfa på internet. Eller Facebook som förändrat hur människor kommunicerar på nätet.

Samtidig finns i dag en lång rad konkurrenter när det kommer till just kryptohandelsplatser. Kraken, Binance och Gemini pekas ut som de tre främsta.

Coinbase grundare och vd, Brian Armstrong, är fortfarande storägare i bolaget. Hans del är värd 13,6 miljarder dollar, baserat på priset i den privata miljön på 345 dollar per aktie. 

Det placerar honom bland techelitens rikaste.

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?