1515

Coala Life har vunnit sex tävlingar i år: ”Pitchandet är nästan som en drog”

Hjärtläsarbolaget Coala Life har som marknadsstrategi att vinna tävlingar. ”Jag har fått många affärer genom det”, säger medgrundaren och vd:n Philip Siberg som hittade en styrelseledamot på Di Digitals event.

Coala Lifes trådlösa hjärtmonitor och vd:n Philip Siberg.
Coala Lifes trådlösa hjärtmonitor och vd:n Philip Siberg.

Den senaste tiden har varit hektisk för startupbolaget Coala Life, som utvecklar en digital hjärtläsare som skickar data till molnet för att analyseras av algoritmer.

I december förra året tog man in 20 miljoner kronor i riskkapital, under våren nåddes milstolpen 100 000 EKG-mätningar i Sverige, i maj representerade bolaget Sverige under Startup World Cup 2018 i San Francisco och alldeles nyligen aviserade man en större studie om kvinnors hjärthälsa i samarbete med Karolinska.

”Jag har aldrig jobbet så mycket i hela mitt liv som det senaste året. Vi lanserade i årsskiftet till 2017 och kom ut med en helt ny produkt och varumärke samtidigt som vi bröt mönstret i hur man ska sälja till vården”, säger Philip Siberg, som är medgrundare och vd.

Med mönstret syftar han på det traditionella sättet att ta en medicinteknisk produkt till marknaden, det vill säga att vända sig till läkare och att försöka vinna upphandlingar. Det kan ta åratal, konstaterar Philip Siberg som tidigare har byggt upp flera andra medicintekniska bolag.

Coala Life, som både har en patient– och en vårdaffär, har istället valt att försöka fånga slutkundernas uppmärksamhet.

”Vi började med att marknadsföra stenhårt mot konsumentmarknaden för att använda kundkraften för snabbare komma åt vården. Om tiotusentals personer går till doktorn och säger att de vill ha vår produkt, då är det helt plötsligt vården som börjar ringa oss istället.”

Läs även: Näringslivstopparna satsar 20 nya miljoner på Coala Life 

Nu har Coala Life 100 kliniker i systemet, 230 anslutna läkare och ett par tusen personer som använder deras digitala hjärtläsare.

Marknadsstrategin är att vinna priser, berättar medgrundaren och vd:n:

”Det kan låta konstigt, men det är ett bra sätt att synas och höras på. Jag har fått många affärer genom det.”

I år har man vunnit sex tävlingar, däribland Sverigefinalen i Startup World Cup och Makerstown Jury's Award 2018 i Bryssel.

Philip Siberg har jobbat bort nervositeten kring att gå upp på scen för att försöka övertyga en publik och jury säger han:

”Är man grymt passionerad och har ett bra case är pitchandet nästan som en drog. Man blir helt tagen av det.”

Förra året deltog Coala Life i Di Digitals pitchtävling på Health Tech Pitch Day vars vinnare kvalificeras till Di Digital Startup Tour. Där kom man tvåa.

”Vi har nog vunnit över tio priser de senaste femton månaderna. Så jag är lite sur att vi kom tvåa på Health Tech Pitch Day. Men Doctrin, som vann då, gick ju segrande ur hela Startup Tour sen”, säger Philip Siberg.

Läs mer: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – sök till Di Startup Tour 2018 

Men Coala Life gick inte lottlösa. På eventet hittade bolaget sin blivande styrelseledamot, Ebba Fåhraeus. Hon satt i juryn på pitchtävlingen och är till vardags vd på Smile Incubator, en life science-inkubator.

”Vi insåg att vi behövde mer marknads- och go-to-market-förståelse i styrelsen. Vi frågade henne och hon tillträdde snabbt efter en extrastämma”, säger Philip Siberg.

Dessutom tecknade man avtal med en telekomjätte.

”En del av vår teknikplattform kommer från Ericsson. Men vi har aldrig fått till ett samarbete mer än så. Men jag träffade en från Ericsson på Health Tech Pitch Day och nu finns vi i Ericssons globala showroom.”

Läs även: Doctrin vinner Startup Tour 2017 

Just nu utvecklar Coala Life en AI-lösning som ska kunna förutspå hjärtsjukdomar och bli bättre med ju mer data den får.

Härnäst ligger en internationell expansion i korten.

”Planen har varit att lansera i Sverige och lära oss hemmamarknaden innan vi går till USA. I höst ska vi göra en större finansieringsrunda och sen 'go international'”, säger Philip Siberg.

Totalt har Coala Life tagit in drygt 120 miljoner kronor i riskkapital. I ägarlistan finns bland annat Elektas huvudägare Laurent Leksell, SCA:s tidigare vd Anders Nyrén och riskkapitalbolaget 20 North Street.

Ansök till Di Digital Startup Tour 2018

Ansökningsperioden för 2018 är igång.

I fem delfinaler i Stockholm, Luleå, Linköping, Göteborg och Malmö utses vinnare som sedan möts i finalen i Stockholm den 28 november. Bolagen pitchar inför en tung jury bestående av investerare och riskkapitalbolag. Förutom äran ligger 1 miljon kronor i annonspengar på Bonnier News i prispotten.

Klicka här för att anmäla ditt bolag eller ditt intresse.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?