1515
Annons

Citybike får böta 4,9 miljoner för lånecykel-strul

Förseningar och tekniska problem har kantat lanseringen av Stockholms lånecyklar. Nu kräver Stockholm Stad Citybike på 4,9 miljoner kronor för att de inte levererat enligt avtal. 

Stockholms nya lånecyklar.
Stockholms nya lånecyklar.

Det har inte varit någon friktionsfri resa för Stockholms lånecykelsystem. Först en utdragen upphandlingsprocess. Sen försenades lanseringen kraftigt, och när cyklarna väl var på plats var de färre än avtalat – och fungerade inte särskilt bra i många fall.

LÄS OCKSÅ Användare rasar över Stockholms lånecyklar

För bolaget Citybike som sköter tjänsten väntar nu böter på 4,9 miljoner kronor – varav merparten uppkommit innan tjänsten ens nått Stockholmsborna. Enligt avtalet (se faktaruta) med Stockholms Stad förbinder sig Citybike att leverera minst 1.000 elcyklar vid lansering, som skulle skett 1 april. Längre ner i avtalet går det att läsa att det utgår vite på 100 kronor per dag och cykel så länge det kravet inte uppnås.

Enligt Citybikes Nordenchef Daniel Mohlin var tjänsten som helhet försenad med 40 dagar. Först den 10 maj var den uppe och rullade. Enligt bolaget har strejker i Italien, komponentbrist och covid påverkat leveranserna. 

Och så länge Citybike inte levererar de 1.000 elcyklarna så kommer bötesbeloppet räknas upp med 700.000 kronor per vecka. Detta gäller oavsett om de har 100 eller 900 cyklar på plats. På fredagen har det gått 7 veckor sedan tjänsten skulle ha lanserats enligt avtalet. 

Vid själva lanseringen ställde bolaget ut cirka 600 cyklar, men när Di tidigare i veckan pratade med Daniel Mohlin hade bolaget enbart cirka 400 cyklar ute på stan. 

LÄS OCKSÅ Stockholm utmanar elsparkcyklarna med vrålbilligt cykelabonnemang

”Vi kommer i kapp tidsplanen i slutet av maj. Sen är planen att leverera lite snabbare . Vi hoppas kunna ha 2.000 cyklar på plats i 200 stationer till sommaren”, sa Daniel Mohlin till Di tidigare i veckan. 

Enligt avtalet ska det senast 1 oktober finnas minst 2.000 cyklar på plats. Lyckas de inte uppfylla kraven i avtalet finns risken att upphandlingen hävs. 

”Kan man inte leverera den tjänst som utlovats så kan ju upphandlingen upphävas, det är inget konstigt med det”, sa Stockholms trafikborgarråd till Di tidigare i veckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?