Det har inte varit någon friktionsfri resa för Stockholms lånecykelsystem. Först en utdragen upphandlingsprocess. Sen försenades lanseringen kraftigt, och när cyklarna väl var på plats var de färre än avtalat – och fungerade inte särskilt bra i många fall.
LÄS OCKSÅ Användare rasar över Stockholms lånecyklar
För bolaget Citybike som sköter tjänsten väntar nu böter på 4,9 miljoner kronor – varav merparten uppkommit innan tjänsten ens nått Stockholmsborna. Enligt avtalet (se faktaruta) med Stockholms Stad förbinder sig Citybike att leverera minst 1.000 elcyklar vid lansering, som skulle skett 1 april. Längre ner i avtalet går det att läsa att det utgår vite på 100 kronor per dag och cykel så länge det kravet inte uppnås.
Enligt Citybikes Nordenchef Daniel Mohlin var tjänsten som helhet försenad med 40 dagar. Först den 10 maj var den uppe och rullade. Enligt bolaget har strejker i Italien, komponentbrist och covid påverkat leveranserna.
Och så länge Citybike inte levererar de 1.000 elcyklarna så kommer bötesbeloppet räknas upp med 700.000 kronor per vecka. Detta gäller oavsett om de har 100 eller 900 cyklar på plats. På fredagen har det gått 7 veckor sedan tjänsten skulle ha lanserats enligt avtalet.
Vid själva lanseringen ställde bolaget ut cirka 600 cyklar, men när Di tidigare i veckan pratade med Daniel Mohlin hade bolaget enbart cirka 400 cyklar ute på stan.
LÄS OCKSÅ Stockholm utmanar elsparkcyklarna med vrålbilligt cykelabonnemang
”Vi kommer i kapp tidsplanen i slutet av maj. Sen är planen att leverera lite snabbare . Vi hoppas kunna ha 2.000 cyklar på plats i 200 stationer till sommaren”, sa Daniel Mohlin till Di tidigare i veckan.
Enligt avtalet ska det senast 1 oktober finnas minst 2.000 cyklar på plats. Lyckas de inte uppfylla kraven i avtalet finns risken att upphandlingen hävs.
”Kan man inte leverera den tjänst som utlovats så kan ju upphandlingen upphävas, det är inget konstigt med det”, sa Stockholms trafikborgarråd till Di tidigare i veckan.