1515

Chainvine vill sätta stop för vinfusket med blockkedjeteknik

Med hjälp av blockkedjeteknik vill svensk-brittiska Chainvine både sätta stopp för vinfusket och spåra stålleveranser. Och enligt vd Oliver Oram har intresset för tekniken ökat kraftigt den senaste tiden. 

Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål.
Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål.Foto:Stena Metall

Den senaste tiden har blockkedjetekniken varit på allas läppar och allt fler storföretag experimenterar nu med tekniken. 

”Det är ett massivt intresse. Jag brukade ringa runt till folk och fråga om de ville titta på den nya tekniken jag arbetade med. Nu behöver jag inte det längre då det är så många som ringer mig", säger Oliver Oram, vd och grundare av Chainvine, som utvecklar blockkedjebaserade lösningar för företag. 

Läs mer: "Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken" 

Inspirationen till det första användningsområdet fick Oliver Oram efter att ha sett dokumentären Sour Grapes som handlar om vinfuskaren Rudy Kurniawan. 

"En flaska vin ljuger inte utan det är människorna som hanterar den som ljuger eller gör misstag. Blockkedjetekniken kommer aldrig ersätta förtroende, men vad den kan göra är minska vad förtroende kostar och därmed kostnaden av att göra affärer", säger Oliver Oram. 

I slutet av augusti meddelade Chainvine att de inlett ett samarbete med det italienska IoT-bolaget Wenda för att kunna erbjuda vad man kallar för "smarta råvaror", i detta fall vin, som är uppkopplat mot nätet.

"Därmed kan du inte bara kontrollera äktheten utan du kan även säkerställa värdet i realtid. Du kan också se i vilken temperatur flaskan förvaras och om en flaska flyttas", säger Oliver Oram. 

Nyligen inledde bolaget ett projekt med Stena Stål för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. 

"Stena Stål vill kunna erbjuda sina kunder stabilitet och visa att stålet är av rätt kvalitet. Med vår lösning kan man se delar av leverantörskedjan och stålets ursprung utan att avslöja affärshemligheter", säger Oliver Oram. 

Läs mer: De vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?