1515

Chainvine vill sätta stop för vinfusket med blockkedjeteknik

Med hjälp av blockkedjeteknik vill svensk-brittiska Chainvine både sätta stopp för vinfusket och spåra stålleveranser. Och enligt vd Oliver Oram har intresset för tekniken ökat kraftigt den senaste tiden. 

Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål.
Chainvine och Stena Stål har startat ett projekt för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. Från vänster: Mikael Skog, Stena Stål, Fredrik Lundberg, Stena Stål, Oliver Oram, Chainvine, Oskar Karlström, Stena Metall It, Niclas Wigström, Chainvine, Mikael Bramsen, Stena Metall It, Hans Svensson, Stena Stål.Foto:Stena Metall

Den senaste tiden har blockkedjetekniken varit på allas läppar och allt fler storföretag experimenterar nu med tekniken. 

”Det är ett massivt intresse. Jag brukade ringa runt till folk och fråga om de ville titta på den nya tekniken jag arbetade med. Nu behöver jag inte det längre då det är så många som ringer mig", säger Oliver Oram, vd och grundare av Chainvine, som utvecklar blockkedjebaserade lösningar för företag. 

Läs mer: "Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken" 

Inspirationen till det första användningsområdet fick Oliver Oram efter att ha sett dokumentären Sour Grapes som handlar om vinfuskaren Rudy Kurniawan. 

"En flaska vin ljuger inte utan det är människorna som hanterar den som ljuger eller gör misstag. Blockkedjetekniken kommer aldrig ersätta förtroende, men vad den kan göra är minska vad förtroende kostar och därmed kostnaden av att göra affärer", säger Oliver Oram. 

I slutet av augusti meddelade Chainvine att de inlett ett samarbete med det italienska IoT-bolaget Wenda för att kunna erbjuda vad man kallar för "smarta råvaror", i detta fall vin, som är uppkopplat mot nätet.

"Därmed kan du inte bara kontrollera äktheten utan du kan även säkerställa värdet i realtid. Du kan också se i vilken temperatur flaskan förvaras och om en flaska flyttas", säger Oliver Oram. 

Nyligen inledde bolaget ett projekt med Stena Stål för att digitalisera stålbolagets leverantörskedja. 

"Stena Stål vill kunna erbjuda sina kunder stabilitet och visa att stålet är av rätt kvalitet. Med vår lösning kan man se delar av leverantörskedjan och stålets ursprung utan att avslöja affärshemligheter", säger Oliver Oram. 

Läs mer: De vill revolutionera fondmarknaden med blockkedjeteknik


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?