1515
Annons

Cervenka: ”Amazon är Standard Oil av vår tid”

Amazon beskriver sig som ”the everything store” och står snart för hälften av all e-handel i USA. Men inom en snar framtid riskerar bolaget bli så stort att amerikanska politiker börjar prata om att bryta upp det, menar Di:s Silicon Valley-korrespondent Andreas Cervenka.

Di:s Silicon Valley-korrespondent Andreas Cervenka.
Di:s Silicon Valley-korrespondent Andreas Cervenka.

Amazon både inspirerar och skrämmer e-handlare och producenter av olika konsumentvaror. Den amerikanska börsjätten rullar just nu in i land efter land och många spår en lansering i Sverige redan i år.

I senaste Digitalpoden resonerar Di:s Silicon Valley-korrespondent Andreas Cervenka kring Amazons maktställning i USA och troliga framtidsambitioner i världen, på allt från tv-marknaden till marknaden för konsumentkrediter och betalningslösningar.

Jag tror det finns ungefär 40 miljoner smarta högtalare här.

En viktig trend just nu är Amazons smarta högtalare, med AI-assistenten Alexa. Liknande produkter saluförs även av Google och Apple.

”I USA håller tekniken på att explodera. Jag tror det finns ungefär 40 miljoner smarta högtalare här. Penetrationen är strax under 20 procent, men spås öka snabbt”, säger han.

Tittar man på böcker, som var deras första bransch, så har de en marknadsandel på 75 procent i USA.

Amazons smarta högtalare med AI-assistenten Alexa används till att söka information på Wikipedia, lyssna på väderleksrapporten och den senaste nyhetssändningen - men även till att beställa varor och tjänster på nätet. Detta gör det allt svårare för alla utom de största varumärkena i sin kategori att hävda sig, menar Andreas Cervenka. 

”När du beställer något med Alexa så kommer den ofta med bara ett förslag. Om du säger: Alexa, köp batterier, till exempel. Då kommer den med ett förslag på de billigaste batterierna just nu. Du kan förstås fråga en gång till och få ytterligare tips, men statistiken visar att det är det första valet som gäller – och i undantagsfall det andra valet”, säger han. 

Vad gäller framtiden tror han att det största hotet mot Amazon är Amazon själva.

”Amazon kallar sig själva för The everything store, och det har man ju redan blivit. Det som kan hota Amazon är att det går så bra att det väcker politikerna i USA som börjar tycka att det måste brytas upp. Amazon är ju på väg att bli Standard Oil av vår tid. Tittar man på böcker, som var deras första bransch, så har de en marknadsandel på 75 procent i USA. Det är ju helt otroligt att Amazon kan stå för nästan halva e-handeln i USA,” säger han och fortsätter:

”Den andra faran är vilka konsekvenser Amazon får för ekonomin. När man ser hur många jobb som Amazon kanske bidra till att ta bort så blir det ju ett annat stämningsläge bland konsumenter. Så det största hotet mot Amazon är nog Amazon själva tror jag”, säger Andreas Cervenka.

Fotnot: Standard Oil var en amerikansk petroleumkoncern som grundades 1870 av John D. Rockefeller. I slutet av 1800-talet kontrollerade bolaget hela 90 procent av raffineringen och marknadsföringen av olja. Detta gjorde att USA:s högsta domstol ansåg att företaget hade en monopolställning och beslutade 1911 att dela upp Standard Oil i 34 separata bolag.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/cervenka-amazonsstorstahotaramazonsjalva-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?