1515

"Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken"

Inom en generation kommer alla centralbanker att flytta sina nationella valutor till någon slags elektronisk form, sannolikt till en blockkedja. Det tror ekonomiprofessor David Yermack som är verksam vid New York University Stern School of Business.

David Yermack, ekonomiprofessor vid New York University Stern School of Business.
David Yermack, ekonomiprofessor vid New York University Stern School of Business.Foto:Allan Seppa/SNS

”Det kommer att göra det traditionella banksystemet onödigt i framtiden eftersom alla bara kommer att ha ett konto direkt hos centralbanken. Det blir ett väldigt annorlunda finansiellt system, men alla centralbanker tittar på detta”, hävdade han vid ett seminarium om blockkedjeteknik anordnat av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle ,SNS, och forskningscentrumet Swedish House of Finance.

Centralbanker är den perfekta kunden för blockkedjeteknik, enligt ekonomiprofessorn. Om en centralbank sätter hela ekonomin på en blockkedja kan staten ta in de skatter staten vill och upptäcka penningtvätt i realtid, pekade professorn på.

Läs mer: SEB och Nasdaq vill revolutionera fondmarknaden med blockchain 

”Jag tror att centralbanker kommer att prata om betalningar, men vad de egentligen är intresserade av är övervakningsmöjligheterna”, sade David Yermack som noterade att det reser intressanta integritetsfrågor.

Det förekommer att kriminella använder kryptovalutor baserade på blockkedjeteknik såsom bitcoin. Även vanliga valutor används dock för kriminella ändamål, konstaterade David Yermack.

”Jag tror att en centralbank som ger ut pengar via blockkedja är det som kommer att göra livet svårt för brottslingar”, sade han.

David Yermack uppgav att han blev intresserad av blockkedjetekniken när den tidigare chefen för USA:s centralbank Federal Feserve, Ben Bernanke, under en utfrågning i senaten sade att blockkedjor är en intressant teknologi med en roll att spela.

”Varför skulle Feds ordförande ge bekräftelse åt något som är designat för att göra centralbanken arbetslös? Då insåg jag att centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken”, uppgav professorn

Läs mer: Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan

Riksbanken utvärderar att ge ut e-kronor. Hur passar det in i bilden?

”Jag läste instruktionen till Riksbankens utredning om e-kronor. Det är förvånande hur lite ordet blockkedja förekommer i rapporten. Riksbanken förefaller i slutänden ha en hyfsat blygsam plan, jämfört med vad vissa andra länder såsom Storbritannien tittar på”, svarar David Yermack som i Riksbankens utredningsuppdrag inte ser någon diskussion kring stora förändringar av det traditionella banksystemet.

”I slutänden tittar Riksbanken på ett blygsamt, inkrementellt och antagligen okontroversiellt steg framåt. Det är en logisk idé, men det går inte i närheten så långt som vad andra länder överväger.”

I nuläget ser professorn det inte som sannolikt att etablerade valutor slås ut av kryptovalutor från den privata sektorn, såsom bitcoin, med tanke på hur hög volatiliteten hos dessa valutor är.

Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?