1515

Cashar hem på Lundabolaget Mistbase

Hårdvarujätten ARM betalar mer än 100 miljoner kronor för Lundabolaget Mistbase. Nu planerar processortillverkaren att bygga ytterligare en utvecklingsavdelning i Lund, den här gången med fokus på IoT.

Glada delägare: Investeraren Johan Qviberg och Mincs tidigare vd Mårten Öbrink.
Glada delägare: Investeraren Johan Qviberg och Mincs tidigare vd Mårten Öbrink.

I går stod det klart att den brittiska hårdvarujättwen ARM köper Lundabolaget Mistbase. Enligt källor med insyn i processen har affären gått fort och ARM har velat säkra att man får tillgång till den teknik som Mistbase har utvecklat.

Läs mer: Brittisk hårdvarujätte slukar Lundabolag

Affären innebär att ARM tar över Mistbase teknik och personal. Ingen av parterna vill kommentera köpeskillingen, men i april förra året tog Mistbase in 4 miljoner kronor från Johan Qvibergs Qiunary (NTL), Mincs tidigare vd Mårten Öbrink (NTL), Body Trace-grundaren Andy Ketskes (NTL) och affärsängeln Anders Berglund (NTL). Då värderades bolaget till 20 miljoner kronor. 

Skåne har en vision att bli världsledande inom internet of things.

Läs mer: Johan Qviberg går in i skånskt IOT-bolag

Investeringen ser ut att ha gett en avkastning på 6-8 gånger pengarna. Enligt uppgift till Di Digital ska ARM ha belatalt mellan 120 och 150 Mkr för Mistbase. 

”Jag har inga kommentarer kring köpeskillingen, men kan konstatera att det här är vår enskilt bästa investering hittills”, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid LU Holding AB som fram till affären ägde omkring 10 procent av Mistbase.

Di Digital kan också avslöja att ARM har ambitionen att skapa ett designcenter inom trådlös kommunikation i Lund. Teamet bakom Mistbase har i dag runt 15 anställda, men kommer att växa under de kommande åren.
 Foto:
Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase.

”Köpet gör det tydligt att Skåne har en vision att bli världsledande inom internet of things. I många affärer köper man teknik och kompetens och flyttar teamet till exempelvis Kalifornien, men här bygger man vidare på teamet på plats”, säger Linus Wiebe. 

Köpet av Mistbase är ARM:s andra uppköp i Skåne. 2008 köpte ARM Logipard, ett dotterbolag till Anoto som arbetade med videoteknologi. Sedan dess har ARM byggt upp en stark närvaro i regionen och har i dag omkring 100 anställda i Lund. Köpeskillingen då var 76 Mkr. 

ARM köptes i höstas upp av japanska SoftBank Group för 23 miljarder pund.

Mistbase grundades sommaren 2015 av Michal Stala och Magnus Midholt tillsammans med Lunds universitets holdingbolag, LU Holding AB. Michal Stala och Magnus Midholt har en bakgrund inom telekom på ST-Ericsson, Ericsson och Sony Mobile. 

Bolaget utvecklar hårdvara och mjukvara för trådlös kommunikation mellan uppkopplade enheter. Tekniken gör det möjligt för uppkopplade enheter att kommunicera med hjälp av nedskalad och billigare hårdvara som kräver små mängder datatrafik för sin kommunikation. Bland konkurrenterna som utvecklar liknande teknik finns Intel, Mediatek och Qualcomm. 

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?