Annons

Caroline Farberger blir riskkapitalist

Ica Försäkrings vd Caroline Farberger byter bransch och får en tung roll på riskkapitalbolaget Wellstreet. Nu vill hon locka fler att våga närma sig riskkapitalet: 

”Vi måste gå ifrån en arketypisk modell där ett gäng entreprenörsgrabbar slår sig samman med andra grabbar från riskkapitalet.”

I vår blir Caroline Farberger partner och arbetande styrelseordförande på riskkapitalbolaget Wellstreet.
I vår blir Caroline Farberger partner och arbetande styrelseordförande på riskkapitalbolaget Wellstreet.

Under de senaste sex åren har Caroline Farberger varit vd för Ica Försäkring samt varit del av ledningen för Ica Banken. Under våren tar hon klivet över till riskkapitalsidan och blir partner och arbetande styrelseordförande på riskkapitalbolaget Wellstreet. Caroline Farberger tycker att Ica-försäkringars framgångssaga är en entreprenörsresa i sig. 

”Jag är väldigt stolt över resan som vi på Ica Försäkring gjort under de senaste sex åren, att driva upp ett helt nytt bolag från noll till 800 miljoner kronor i omsättning och med bra lönsamhet”, säger hon.

I den nya rollen ser Caroline Farberger fram emot att stötta många bolag parallellt. 

”Jag är utöver civilekonom även elektroingenjör och är mycket intresserad av tech”, fortsätter hon.

Wellstreet grundades 2016 av Klarna-avhopparen Mikael Wintzell och Sïmon Saneback och har bland annat tidigare investerat i First North-raketen Checkin.com, elutmanaren Tibber och Bambuser.  Bolaget har för närvarande två fonder på 175 miljoner kronor respektive 350 miljoner kronor. Kommande fonder kommer vara i storleken 250-500 miljoner kronor. Nyligen meddelade Wellstreet att man utökar sin närvaro till Göteborg från och med februari 2022.

Riskkapitalbolaget tittar nu mycket på fintechbolag, och här kan Caroline Farbergers erfarenhet komma väl till pass. Utöver uppdragen för Ica sitter hon även som styrelseledamot i Erik Penser Bank.

”Det är en hemmaarena för mig och jag vet vilka utmaningar de etablerade aktörerna står inför. Jag ser en stor marknad för små techaktörer att komma in med nya lösningar för att effektivisera finansbranschen.”

Caroline Farberger tycker att Sverige har mycket att vara stolt över ur ett internationellt perspektiv. 

”Vi har ett flertal enhörningar, betydligt högre än vår beskärda andel internationellt sett. Men vi kan och bör vässa vår konkurrenskraft i Sverige. Det måste bli enklare att hämta extern arbetskraft och vi måste skapa ett bättre företagsklimat med mer förutsägbara regelverk.”

Enligt Di Digitals sammanställning blev 2021 ett rekordår för den svenska tekniksektorn med investeringar för sammanlagt över 70 miljarder kronor. Men endast omkring 1 procent av riskkapitalet går till bolag grundande av kvinnor och 6 procent går till bolag med mixade grundarteam, visar Di Digitals återkommande granskningar. Här finns mycket att göra, menar Caroline Farberger, som upplever att branschen även är Stockholmscentrerad. 

”Vi måste gå ifrån en arketypisk modell där ett gäng entreprenörsgrabbar slår sig samman med andra grabbar från riskkapitalet. Vi kan arbeta bredare är så. Det är många kvinnliga grundare såväl som från andra underrepresenterade grupper som väljer att inte knyta an till riskkapitalister så tidigt som de kanske borde. Vi måste bli bättre på att berätta varför det är en bra idé att få hjälp i ett tidigt stadium”, säger hon.

Mikael Wintzell, medgrundare och vd på Wellstreet, ser fram emot att få in Caroline Farbergers engagemang i bolaget. 

”Entreprenörskap och egenföretagande handlar mycket om mod och övertygelse. Det finns få som personifierar detta som Caroline. Det, i kombination med hennes gedigna erfarenhet från såväl operationellt som strategiskt hantverk adderar en ny dimension till Wellstreets fortsatta stöd till unga tillväxtbolag, säger han. 

Caroline Farberger har dessutom själv erfarenhet som entreprenör – vid millennieskiftet var hon medgrundare av ett bolag som skulle effektivisera försäkringsupphandling för företag.

”Det var på den tiden det var mycket flashigt med internet och det var lätt att få riskkapital på den tiden. Men vår produkt var nog lite före marknaden. Efter 18 månader så gjorde vi en ordnad avveckling. Men det var roligt och jag lärde mig mycket på den resan.”

För många Di-läsare är Carolines privata resa välkänd – för några år sedan genomgick hon en könskorrigering. Di Weekend följde med under resan i ett uppmärksammat reportage, och Caroline Farberger har även skrivit en bok om sitt liv före och efter transitionen. Caroline Farberger hyllar stödet hon fått från Ica. 

”Jag är inte lika säker på att det hade fungerat lika bra hos andra arbetsgivare. Ica har lärt mig att arbeta i en värderingsdriven organisation och vikten av att få vara sig själv”, avslutar hon.

Läs mer: Icas toppchef om könskorrigeringen – ”det fick kosta vad det ville”

Innehåll från ProactAnnons

Hybrid cloud – men var borde jag spara mitt data?

Molnteknologi är i dag en av de viktigaste faktorerna för en stark tillväxt. Att kombinera lokalt data med molntjänster möjliggör en flexibilitet som ger goda förutsättningar för nya affärsmodeller att växa fram. Här kommer Proacts gedigna erfarenhet av datalagring in.

Förr var det tillgängligheten av data som var fokus och utmaning för många organisationer, man jobbade hårt med exempelvis spegling av data mellan sina datacenter, vilket var tekniskt jobbigt och kostsamt. I dag är det enklare, nu är det dataskydd och säkerhet som seglat upp som den viktigaste frågan. I samband med den ökade konsumtionen av molntjänster ställs alla organisationer inför utmaningen hur och var deras värdefulla data ska lagras och skyddas. Många tjänster tillhandahåller lagring i själva applikationen, men detta är ofta inte optimalt då man skapar öar av data, menar Mattias Tamme, Presaleschef på Proact.

– Tänk på att ingen annan älskar ditt data som du, data är ofta en organisations mest värdefulla tillgång! 

För ökad kontroll pekar dock trenden på att fler och fler verksamheter idag väljer att kombinera lokalt lagrade data med molntjänster, en så kallad hybridlösning. Här ligger Proact i framkant, med skräddarsydda lösningar som matchar såväl den egna verksamheten som slutkundens krav.

Erfarenhet av säkra lagringslösningar

Proact är ett svenskgrundat men numera internationellt it-bolag med specialistkompetens inom molntjänster och lagring. Efter 28 år inom data management har man tillsammans med teknikleverantörer såsom NetApp, Commvault, Rubrik med flera utvecklat den erfarenhet som krävs för att skapa agila, kostnadseffektiva och säkra lagringslösningar, oavsett var man väljer att lagra sina data.  

Det kan vara ett avancerat och riskabelt jobb att flytta stora mängder data, och i synnerhet om informationen ska vara tillgänglig under perioden den flyttas. Molnplattformen Proact Hybrid Cloud är utvecklad i syfte att förenkla IT-infrastrukturen och därmed frigöra tid och skapa flexibilitet och frihet för verksamheten. Det är helt upp till kunden var ens data ska lagras: lokalt, hos Proact, i ett publikt moln – eller i en hybrid av samtliga alternativ.

– Vår definition av hybrid cloud handlar om att hitta den rätta mixen av olika typer av IT-lösningar som erbjuder en dynamisk flexibilitet, utan tekniska hinder. Kunden väljer externa eller interna IT-leverantörstjänster beroende på projekt, typen av data och legala krav, säger Mattias Tamme.

Säkerhet i flera lager

Med stora mängder data som är kritisk för verksamheten blir säkerhetsaspekten viktigare än någonsin, och något som alltid behöver tas i beaktning. Här har Proact stor erfarenhet att skydda organisationer mot till exempel ransomwarehot.

– Säkerhetslandskapet har ändrats markant, det räcker inte längre med brandväggar och antivirussystem, man behöver bygga säkerhet i flera lager och designa med inställningen att man garanterat förr eller senare kommer att drabbas av någon typ av intrång, säger Tamme och lyfter komplexiteten i att planera för sin datalagring.

– Allting passar inte i molnet och allt passar inte i samma moln. I dag har kunder en mer nyanserad och mogen moln-strategi än för ett par år sedan då publika moln var lösningen på alla problem. Nu ser vi i stället att många bygger sina egna privata moln – ”cloud on the ground”-organisationer – och de allra flesta kör hybrida miljöer. Det ger friheten att välja den bästa plattformen för varje enskild uppgift och möjliggör på så vis agilitet, avslutar Mattias Tamme. 

 

Mer från Proact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera