1515
Annons

Candy Crush-jätten: Därför köpte vi svenska ai-bolaget

King kan dra nytta av artificiell intelligens och maskininlärning i utvecklingen av nya spel och banor, berättar bolagets teknikchef Steven Collins i en intervju med Di.

Det var logiken bakom uppköpet av haussade Peltarion, vars värde skrivits ned under de senaste åren av storägarna EQT och Wallenbergfamiljens FAM.

Steven Collins är teknikchef på speljätten King, som nu köper upp ai-bolaget Peltarion. Bolagets grundare Luka Crnkovic-Friis (på bilden) och Måns Essén stannar kvar efter affären.
Steven Collins är teknikchef på speljätten King, som nu köper upp ai-bolaget Peltarion. Bolagets grundare Luka Crnkovic-Friis (på bilden) och Måns Essén stannar kvar efter affären.Foto:Press och Di.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Hans privata skolplattform lockar Sven Hagströmer

Lärarnas frustration över skolplattformarna fick Adrian Andersson att börja utveckla sin egen utmanare Meitner. 

Nu har den lanserats i skolor och bolaget tar nästan 16 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda från bland andra Sven Hagströmer. 

Adrian Anderssons skolplattform backas av Sven Hagströmer.
Adrian Anderssons skolplattform backas av Sven Hagströmer.

Skolplattformarna har varit ett föremål för debatt och frustration under de senaste åren. Adrian Andersson fick idén till Meitner under sista året på gymnasiet i slutet av 2018, när en lärare aviserade sitt avhopp. Anledningen var att läraren tröttnat på administrationen, som tog mer tid än undervisningen. 

Idén blev Adrian Anderssons slutarbete, och sedan dess har det gått fort fram. Meitner har i dagsläget 16 anställda och under hösten implementerades plattformen på flera svenska skolor.

”Det är utspritt över hela landet på ett flertal friskolor, i allt från förskolor till gymnasier. Vi har även skrivit avtal med tre kommuner som kommer starta upp nästa läsår. Nu när det används i verkligheten så har vi möjlighet att göra förbättringar och i allt högre grad tillgodose önskemål från skolpersonal.”

Adrian Andersson uppskattar att det finns ett dussintal olika skolplattformer på marknaden i dag. Många skolor använder flera olika digitala system parallellt, vilket skapar stress bland lärarna.

”Vi på Meitner är tydliga med att det måste finnas en kärna där man har kontroll över alla användare och all användardata. I dag ligger informationen utspridd på för många ställen. Sedan är vårt system öppet för att integreras med andra system, som till exempel Google och Microsoft teams som vi är partners med i dag.”

Adrian Andersson pekar på stora tidsvinster för lärare som använder Meitner.

”Du kan hantera närvaro, schema, boka salar och få information och kontakt med både elever och vårdnadshavare.”

Meitner har tidigare gjort två finansieringsrundor på sammanlagt 15,8 miljoner kronor och har bland andra Izettles grundare Jacob De Geer på ägarlistan. Nu tar bolaget in ytterligare 15,8 miljoner kronor i en nyemission till en hemlig värdering, där finansmannen Sven Hagströmer via bolaget Biovestor och träningsföretaget Strongers medgrundare Joel Almqvist investerar.

”Våra investerare tänker långsiktigt. I vår bransch kan du inte stressa, man måste följa upphandlingsprocesser och nya kunder kommer per läsår. Vi är här för att skapa samhällsnytta, det är det primära fokuset. Nu ska vi börja göra det som är spännande – att hitta på nya funktioner som inte funnits tidigare. Det ska vi göra tillsammans med våra kunder. Vi kommer även rekrytera mer personal i slutet av året.”

Adrian Andersson började sin entreprenörsbana redan som 15-åring.

”Det första bolaget var en katastrof, men jag fastnade tidigt för entreprenörskapet. Man kan snabbt göra rätt stor skillnad för samhället”, menar Adrian Andersson. 

Skolplattformen i Stockholms stad har varit skarpt kritiserad under flera års tid från såväl lärare som elever. It-systemet innehåller uppgifter om uppemot 500.000 elever, vårdnadshavare och lärare i Stockholms stad och har kostat nästan 1 miljard kronor att bygga sedan 2013. 

2019 avslöjades en läcka i delsystemet elevdokumentationen, där omdömen och elevdata som personnummer låg till allmän beskådan. Adrian Andersson menar dock att det inte var något fel på stadens ursprungliga ambitioner med en heltäckande plattform. 

”Felet var att staden köpte in ett flertal befintliga system och gjorde ett lager ovanpå. Vi började på nytt papper, och det är ju mycket lättare att börja bygga en produkt där man inte har användare från början. Stockholms stad var tvungen att lansera till några hundra tusen användare samtidigt. Den utmaningen är enorm”, avslutar Adrian Andersson. 

Läs mer: Byggde skolplattform på gymnasiet – lockar drake att investera 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera