1515

Bygghemma nära miljardnotering

Den snabbväxande förvärvsmaskinen Bygghemma siktar på en börsnotering inom bara några veckor där bolaget kan få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder. Det uppger källor till Di Digital.

Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.
Bygghemmas koncernchef Mikael Olander.

Di avslöjade redan i höstas att Bygghemma går mot en notering. Nu står det alltså klart att ägaren, riskkapitalbolaget FSN Capital, är redo att trotsa oron kring byggrelaterade aktier och sätta e-handlaren på börsen, troligen i början av april. Detta efter att ha köpt Bygghemma i slutet av 2016 av investmentbolaget Nordstjernan.

Jämfört med tolvmånadersperioden fram till halvårsskiftet 2016, några månader före FSN:s köp, har Bygghemma nära nog fördubblat försäljningen på årsbasis med stöd av en lång räcka förvärv ovanpå en stark organisk tillväxt. 

“Det är ett bra och välskött bolag, och de verkar ha en bra plan”, säger en fondförvaltare som tillägger att det är oklart hur Bygghemmas försäljning påverkas av svajiga bostadspriser och den inverkan som detta skulle kunna få på renoveringsmarknaden.

Läs mer: Experter spår fusionsvåg bland svenska nätbutiker 

Enligt källorna skulle Bygghemma kunna få en värdering på över 7 miljarder kronor inklusive skulder vid en börsnotering. En av källorna, som tror att värdet landar någonstans mellan sex och sju miljarder kronor, betonar att det är för tidigt att med säkerhet säga något om värderingen då den kommer att påverkas av intresset och feedbacken från institutionella investerare där presentationer just nu hålls, så kallad pre-marketing.

Modehandlaren Boozt, som ökade försäljningen med över 40 procent 2017 och har en tillväxtprognos på över 30 procent i år, värderas till omkring två gånger förra årets försäljning justerat för kassan. Sportamore, som säljer sportkläder på nätet men som växer betydligt långsammare, värderas till omkring 1,4 gånger försäljningen. 

En värdering av Bygghemma mitt emellan Boozts och Sportamores skulle ge ett värde inklusive skulder på drygt 7,5 miljarder kronor, baserat på en försäljning på omkring 4,5 miljarder kronor 2017.

Läs mer: Bygghemma köper Furniturebox för en halv miljard 

Både ägaren FSN och bolaget avböjer att kommentera vare sig börsplaner eller uttala sig om verksamhetens utveckling den senaste tiden. I en intervju med Di i mitten av november sade vd Mikael Olander att Bygghemma vill fortsätta med ett högt förvärvstempo. Samma dag meddelade Bygghemma om köpet av Frej Jonsson, en fysisk badrums- och VVS-handlare i Göteborg, och senare samma månad köpte man WeGot, en heminredningsehandlare specialiserad på sängar och soffor.

Bygghemma, som blir Stockholmsbörsens överlägset största e-handelsbolag vid sin börsdebut, ser ut att bli en av årets första noteringar av rang och det största bolaget som går till börsen sedan Munters i maj. Di har nyligen rapporterat om att fintechbolaget Izettle siktar på en notering före sommaren, och att EQT:s automationsföretag Piab kan komma att börsnoteras om det inte säljs vid sidan av börsen, men de noteringarna kommer senare.

Enligt Di:s källor är det Carnegie som leder börsnoteringen av Bygghemma. SEB och den tyska banken Berenberg, som var med i noteringen av e-handelsbolaget Boozt i maj förra året, är också involverade.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?