1515
Annons

Bygghemma köper konkursbolag

E-handelsbolaget Bygghemma köper inredningskedjan Chilli, som gick i konkurs så sent som förra veckan. 

“Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli”, säger Bygghemmas vd Mikael Olander.


Mikael Olander, vd för Bygghemma.
Mikael Olander, vd för Bygghemma.Foto:Carl-Robert Jonzon

Det familjeägda göteborgsbolaget Chilli har de senaste åren gått allt sämre. I förra veckan nådde situationen sin spets då bolaget begärde sig själva i konkurs. Chilli hade då 23 inredningsbutiker och 150 anställda runt om i landet.

Men redan innan konkursen fanns potentiella köpare runt hörnet. 

“Vi har hållit ett öga på dem, som vi brukar göra när vi tittar på möjliga förvärv. De växte för snabbt men vi hade ingen aning om att det skulle gå så här”, säger Mikael Olander, vd för Bygghemma. 

I och med förra veckans konkurs slog Bygghemma till direkt. Bygghemma tar nu över sex av de största butikerna, e-handeln och varumärket Chilli.

“Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli. Vi känner oss säkra på att det vi tar över är livskraftigt”, säger Mikael Olander. 

I och med köpet av Chilli räknar Mikael Olander med att Bygghemma i år kommer att nå närmare 2 miljarder kronor i omsättning med en positiv rörelsemarginal. En miljard av omsättningen kommer från byggsidan och en knapp miljard från möbel- och inredninsdelen av bolaget. Det innebär i så fall att Bygghemma gått från en omsättning på 270 Mkr till två miljarder på bara tre år.

“Det har varit mycket förvärv men också organisk tillväxt. Sverige växer starkt för oss. Sen ska man vara medveten om att det är en stark byggmarknad just nu så vi har ganska gynsamma förhållanden”, säger Mikael Olander. 

Bygghemma ägs sedan november av familjen Ax:son Johnsons maktbolag Nordstjernan som sitter på en kassa på flera miljarder. 

“Nordstjernan är en otroligt stark ägare. Om vi är överens om vilka förvärv vi ska göra så kan vi göra det”, säger Mikael Olander.  

Köpet av Chilli gör Bygghemma till Nordens största möbelvaruhus på nätet. Eller i alla fall den näst största aktören. 

“Det kan vara så att Ikea säljer mer på nätet också. Ikea har ungefär halva möbelmarknaden och lär ha det ett tag till. Vi satsar på att vara ett alternativ till Ikea, några andra tankar ska man nog inte ha”, säger Mikael Olander. 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?