1515

Bygger norrländsk coworking-kedja: ”Det går bara uppåt”

Det började med en hubb för entreprenörer i den populära skidorten Åre. Möjligheten att arbeta på distans har gett en 40-procentig tillväxt hittills i år och nu finns snart House Bes coworking-kontor på åtta orter.

”Nu går det bara uppåt”, säger Spotify-veteranen och medgrundaren Ulrika Viklund.

Åreskutan med delar av byn Åre. Till höger: House Bes medgrundare Ulrika Viklund.
Åreskutan med delar av byn Åre. Till höger: House Bes medgrundare Ulrika Viklund.Foto:Pontus Lundahl, Frida Berglund
House Be i Åre.
House Be i Åre.

House Be startades 2015 för att det skulle bli lika lätt att skapa en enhörning (ett privatägt bolag med en värdering över 1 miljard dollar) i Åre som i en storstad. Hubben utvecklades till mer än ett kontor med nätverk mellan entreprenörer och till investerare. 

Di har rapporterat i serien ”Ljuset i norr” hur nya jättar och börsbolag samlas i norra Sverige. House Be har märkt att det blir allt vanligare med bolag som behöver personal på plats ute i Sverige.

”Det har blivit mer vedertaget att sitta utanför storstäderna. Fler företag skalar ned på yta på huvudkontoret och ser till att personalen har ett lokalt kontor att gå till”, säger Ulrika Viklund.

I början pendlade Ulrika Viklund, som var tillväxtchef på Spotify till 2014, till Åre från Stockholm. Men när affärerna tog fart flyttade hon och hennes man samt medgrundare Fredrik Viklund dit permanent.

Idag finns House Be på snart åtta orter och kommer att lägga till ytterligare minst tre orter nästa år. Medlemskapet ger även tillgång till tjänster som bilpool, cykelpool och gymkort.

Vid hubben i Åre finns även sedan förra året möjlighet att hyra långtidsboende. Detta för att underlätta för lokala företag att plocka in nya talanger.

”Vi ser att medlemsbolagen rekryterar och att det finns ett intresse att flytta ifrån storstäderna. Höga kusten-regionen är populärt och Åre växer stadigt. Skellefteå har en stor dragkraft med Northvolt.”

Medlemmar umgås vid baren i House Be i Åre.
Medlemmar umgås vid baren i House Be i Åre.

I början av pandemin drabbades House Be av att många medlemmar sa upp sina platser i mars. På vissa orter försvann 30–50 procent av kunderna till sommaren, men House Be hittade nya kunder.

”Vi skulle ha växt omsättningsmässigt med 50 procent under 2020, men med covid-19 blev det en tokbroms.”

Omsättningen ökade därför marginellt förra året till 8,4 miljoner kronor från 8,1 Mkr 2019 samtidigt som förlusten landade på 4,5 Mkr.

Sedan dess har det vänt när allt fler har möjlighet att arbeta på distans. 

”Tidigare fanns kanske bara vissa karriärsutmaningar i storstäderna, men nu kan man befinna sig på en annan ort. Första halvåret 2021 har vi växt med 40 procent. Nu går det bara uppåt”, säger Ulrika Viklund.

House Be i Skellefteå är störst på 1.700 kvadratmeter, men vanligen ligger kontoren på 1.200–1.500 kvadratmeter.

Från hubben i Åre skapades också affärsängelnätverket E14 Invest, med profiler som investeraren Elisabeth Thand Ringqvist, som fokuserar på bolag i regionen.

”Den första fonden var en framgång och snart kommer en ny fond inom E14 som även breddas upp till Umeå och Skellefteå”, säger Ulrika Viklund.

House Be har märkt att större bolag helst vill ha medlemskap hos färre coworking-bolag. Bolaget har därför inlett ett samarbete med Linköpingsaktören Dospace som har sju enheter i Mellansverige för att täcka en större del av landet.

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?