1515

Bygger digital vård för överviktiga: ”Dietister är bortglömda”

Almi Invest och Add Health Media lägger in pengar i den digitala dietistmottagningen Eatit, som vill hjälpa överviktiga patienter att lägga om sin livsstil.

Eatits grundare Oytun Yildirimdemir och Theresia Silander Hagström med Stanford-universitet i Silicon Valley i bakgrunden.
Eatits grundare Oytun Yildirimdemir och Theresia Silander Hagström med Stanford-universitet i Silicon Valley i bakgrunden.

52 procent av Sveriges befolkning bär på övervikt och 16 procent har fetma. Samtidigt är det svårt att få en tid hos dietist och väntetiden kan vara upp till 12 månader med lång tid mellan besöken.

”Det finns 7 dietister på 100 000 invånare i Sverige, jämfört med cirka 450 läkare per 100 000 invånare”, säger Theresia Silander Hagström, medgrundare av den digitala dietistmottagningen Eatit.

En dietist kan bemanna åtta vårdcentraler, säger hon, och alla är inte inriktade på övervikt.

”Dietister träffar allt från diabetiker till äldre som har svårt att få i sig näring. Vissa har turen att den slags dietist man söker finns på ens vårdcentral, men de kan också vara specialister på annat som IBS”, säger Theresia Silander Hagström

I augusti i fjol tog Eatit emot sin första patient som registrerad vårdgivare i Sverige, vilken innebär att man omfattas av högkostnadsskyddet. Det senaste året har företaget genomfört runt 1 500 behandlingar med patienter som har haft videomöten med en dietist och tagit del av behandlingsplattformen.

”Våra patienter vänder sig till oss för att lägga om sin livsstil. Vi kommer från små nivåer och har ökat med 10 procent från månad till månad.”

Hittills har patienterna hittat till Eatit själva eller genom bekanta, men nu tar bolaget in en investering för att kunna växla upp marknadsföringen.

Det är Add Health Media, som även har investerat i pyskologmottagningen Mindler och det digitala vårdbolaget Doctrin, som går in med pengar tillsammans med Almi Invest Norra Mellansverige. 

Även fonden LSI Alpha, som drivs av entreprenörer och affärsänglar inom healtech, är med och investerar samt Adam Lindberg, tidigare på företagsapoteket Apoex, och Erik Bäck från den medicinaska utbildningsplattformen Medify. Totalt är investeringen på 5,1 miljoner kronor.

Förutom till marknadsföring ska pengarna också användas för att vidareutveckla Eatits behandlingsmetod, som är framtagen tillsammans med dietisten Anna Hägg från Överviktscentrum på Karolinska i Stockholm. Eatit har i dag sex dietister knutna till sig som utgår från metoden i patientkontakten. Patienterna kan även ta del av information i tjänsten mellan besöken för att få stöd i sin behandling.

Förutom dietister har Eatit fyra helsanställda inklusive grundarna. Theresia Silander Hagström startade bolaget för tre år sedan tillsammans med Oytun Yildirmdemir. De är båda ingenjörer, gick industriell ekonomi på KTH och förenades i sitt intresse för mat och teknik. Från början var Eatit en tjänst för att beställa mat och få näringsrika recept utifrån hälsodata från olika hälsotester. 

”Vi började som en friskvårdstjänst, men märkte snart att många av våra kunder egentligen behövde hjälp från vården”, säger Theresia Silander Hagström.

I samband med att kunderna beställde mat och recept från Eatit kunde de också kryssa i en ruta om de ville ställa en fråga till en dietist.

”Det var väldigt många av våra kunder som kryssade i den och vi insåg att det fanns en brist på dietister. De är lite bortglömda i vården och det finns en stor potential där.”

Läs också: Digital specialistklinik växer snabbt med ”Kry för huvudvärk”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?