1515
Annons

Byggde skolplattform på gymnasiet – lockar drake att investera

Krångliga skolplattformar fick eleven Adrian Andersson att skapa en egen. Nu tar hans skolplattformutmanare Meitner in 10 miljoner från kända investerare som draken Jacob de Geer. 

”It-system är superviktigt för att skolan ska fungera”, säger Adrian Andersson om pandemin som blev en framgångsfaktor.

Adrian Andersson, vd och grundare av Meitner, och Izettles grundare Jacob De Geer, känd som en av drakarna i SVT:s Draknästet.
Adrian Andersson, vd och grundare av Meitner, och Izettles grundare Jacob De Geer, känd som en av drakarna i SVT:s Draknästet.

Skolplattformsutmanaren Meitner beskriver sig som en heltäckande skolplattform, där tjänster som finns i olika plattformar samlas i en helhetslösning.

I dag använder de flesta skolor flera olika digitala system, vilket är tidskrävande och frustrerande för skolpersonal och elever menar Adrian Andersson, vd och grundare för bolaget. 

Idén till bolaget kom till i slutet av 2018, när 19 åriga Adrian Andersson gick sista året på gymnasiet och fick beskedet att en av hans lärare skulle sluta undervisa i skolan. Anledningen bakom var att han var trött på att spendera mer tid på administration än på att undervisa.

”Det var då idén föddes och sen så gjorde jag ett gymnaisearbete på det och från där gick det fort fram.”

Det blev startskottet för att han skulle lansera skolplattformen Meitner 2021. I dag är de 15 anställda.

Nu har bolaget genomfört sin andra finansieringsrunda på 10 miljoner kronor, sin andra finansieringsrunda efter att i våras tagit in 5,8 Mkr. Bolaget omsatte 228 tusen kronor under 2020.

Bland investerarna i finansieringsrundan finns bland annat sportjournalisten och draknästet-profilen Jonas Eriksson, Gofidos grundare Stefan Mahlstein och Izettles grundare Jacob De Geer, sedermera känd som techmiljardär, investerare en av drakarna i SVT:s entreprenörsprogram Draknästet.

Adrian Andersson uppger att pandemin har bidragit starkt till utvecklingen av Meitner.

”Skolan fick jättechock när det blev distansundervisning. It-system är superviktigt för att skolan ska fungera. Tidigare var det inte ett omtalat problem, men bristerna blev tydligare då. På det viset har pandemin hjälp oss även om det har varit väldigt tråkigt på andra sätt.”

Efterfrågan efter digitala lösningar för skolan ökade när hemundervisning blev en verklighet och många såg snabbt att det var ett outforskat område. Adrian Andersson anser att branschen för digitala lösningar i skolan i dag domineras av aktörer som har funnits under en väldigt lång tid och som inte är nytänkande.

”Nyaste är 10 år gamla medans den äldsta är över 30. Det är en speciell bransch. Men själva skolan är superspännande och utvecklas snabbt. Det är viktigt att skolplattformarna hänger med i utvecklingen också”, säger han.

Inloggningsproblemen som har drabbat Stockholm stads skolplattform inför betygsbeskeden tycker han är beklagligt men inte oförväntat.

Läs mer: Elever fick betyg – skapade härdsmälta på skolplattformen 

”Det är jättetråkigt att det blir så här. Det är många som drabbas, elever och vårdnadshavare, men det blir även en enorm press på lärarna.”

Det är viktigt att alla skolplattformar på marknaden levererar i god tid. De måste kunna klara av det förväntade trycket av att exempelvis flertal vårdnadshavare loggar in på sajten för att få reda på sina barns betyg säger Adrian Andersson.

Han menar på att det finns fler anledningar till varför händelser som denna sker. Den första anledningen är att det länge inte har funnits nya aktörer i branschen.

”Det finns ingen som tvingar fram en förändring, det har inte funnits nya aktörer som utmanar och då finns det inget tvång att lägga tid och pengar på att bygga om.”

Men han lyfter även fram att de stora plattformarna i dag har äldre teknik och att det oftast är mycket svårare att inkorporera gammal teknik med nya system, det är oftast lättare att börja om från noll.

”Det är svårt att föra över användare och data från en gammal version till en ny version. det tar tid och det är krångligt. Då blir det ofta så att man får tillhandhålla med fler system än bara ett.”

Inför nästa år tror Adrian Andersson att Meitner kommer växa med flera hundra procent. Bolaget omsatte 228 000 kronor under 2020 men plattformen lanserades inte helt ut förrän 2021. Planerna är att gasa på ordentligt inför nästa år. 

Kapitalinjektionen ska driva Meitners planerade expansion. Adrian Andersson vill öka försäljningen och finnas på fler skolor runtom i Sverige. 

Pengarna kommer även användas till att fortsätta utveckla plattformen. Framåt så planerar han bland annat på att bredda plattformen och börja jobba mer med elevhälsa under våren.

”Vi vill vara en del av digitaliseringen i skolan, syftet är att underlätta lärarnas tillvaro och se till att elever mår- och presterar bättre.”


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?