Skolplattformsutmanaren Meitner beskriver sig som en heltäckande skolplattform, där tjänster som finns i olika plattformar samlas i en helhetslösning.
I dag använder de flesta skolor flera olika digitala system, vilket är tidskrävande och frustrerande för skolpersonal och elever menar Adrian Andersson, vd och grundare för bolaget.
Idén till bolaget kom till i slutet av 2018, när 19 åriga Adrian Andersson gick sista året på gymnasiet och fick beskedet att en av hans lärare skulle sluta undervisa i skolan. Anledningen bakom var att han var trött på att spendera mer tid på administration än på att undervisa.
”Det var då idén föddes och sen så gjorde jag ett gymnaisearbete på det och från där gick det fort fram.”
Det blev startskottet för att han skulle lansera skolplattformen Meitner 2021. I dag är de 15 anställda.
Nu har bolaget genomfört sin andra finansieringsrunda på 10 miljoner kronor, sin andra finansieringsrunda efter att i våras tagit in 5,8 Mkr. Bolaget omsatte 228 tusen kronor under 2020.
Bland investerarna i finansieringsrundan finns bland annat sportjournalisten och draknästet-profilen Jonas Eriksson, Gofidos grundare Stefan Mahlstein och Izettles grundare Jacob De Geer, sedermera känd som techmiljardär, investerare en av drakarna i SVT:s entreprenörsprogram Draknästet.
Adrian Andersson uppger att pandemin har bidragit starkt till utvecklingen av Meitner.
”Skolan fick jättechock när det blev distansundervisning. It-system är superviktigt för att skolan ska fungera. Tidigare var det inte ett omtalat problem, men bristerna blev tydligare då. På det viset har pandemin hjälp oss även om det har varit väldigt tråkigt på andra sätt.”
Efterfrågan efter digitala lösningar för skolan ökade när hemundervisning blev en verklighet och många såg snabbt att det var ett outforskat område. Adrian Andersson anser att branschen för digitala lösningar i skolan i dag domineras av aktörer som har funnits under en väldigt lång tid och som inte är nytänkande.
”Nyaste är 10 år gamla medans den äldsta är över 30. Det är en speciell bransch. Men själva skolan är superspännande och utvecklas snabbt. Det är viktigt att skolplattformarna hänger med i utvecklingen också”, säger han.
Inloggningsproblemen som har drabbat Stockholm stads skolplattform inför betygsbeskeden tycker han är beklagligt men inte oförväntat.
Läs mer: Elever fick betyg – skapade härdsmälta på skolplattformen
”Det är jättetråkigt att det blir så här. Det är många som drabbas, elever och vårdnadshavare, men det blir även en enorm press på lärarna.”
Det är viktigt att alla skolplattformar på marknaden levererar i god tid. De måste kunna klara av det förväntade trycket av att exempelvis flertal vårdnadshavare loggar in på sajten för att få reda på sina barns betyg säger Adrian Andersson.
Han menar på att det finns fler anledningar till varför händelser som denna sker. Den första anledningen är att det länge inte har funnits nya aktörer i branschen.
”Det finns ingen som tvingar fram en förändring, det har inte funnits nya aktörer som utmanar och då finns det inget tvång att lägga tid och pengar på att bygga om.”
Men han lyfter även fram att de stora plattformarna i dag har äldre teknik och att det oftast är mycket svårare att inkorporera gammal teknik med nya system, det är oftast lättare att börja om från noll.
”Det är svårt att föra över användare och data från en gammal version till en ny version. det tar tid och det är krångligt. Då blir det ofta så att man får tillhandhålla med fler system än bara ett.”
Inför nästa år tror Adrian Andersson att Meitner kommer växa med flera hundra procent. Bolaget omsatte 228 000 kronor under 2020 men plattformen lanserades inte helt ut förrän 2021. Planerna är att gasa på ordentligt inför nästa år.
Kapitalinjektionen ska driva Meitners planerade expansion. Adrian Andersson vill öka försäljningen och finnas på fler skolor runtom i Sverige.
Pengarna kommer även användas till att fortsätta utveckla plattformen. Framåt så planerar han bland annat på att bredda plattformen och börja jobba mer med elevhälsa under våren.
”Vi vill vara en del av digitaliseringen i skolan, syftet är att underlätta lärarnas tillvaro och se till att elever mår- och presterar bättre.”