Hoppa till innehållet

Annons

Byggde mobiljätte i Kina – svensken tar in 438 miljoner till sitt nya bolag

För ett år sedan hoppade den svenske teknikprofilen Carl Pei av kinesiska Oneplus, som han var med och byggde upp till en gigant inom mobiltelefoni. Därefter startade han sitt eget bolag Nothing, som släppte sina första trådlösa hörlurar i augusti, och nu tar in 438 miljoner kronor i nytt kapital. Bland de nya delägarna syns Swedish House Mafia-medlemmar.

Nothings medgrundare Carl Pei och Swedish House Mafias Axwell och Ingrosso som investerat i bolaget.
Nothings medgrundare Carl Pei och Swedish House Mafias Axwell och Ingrosso som investerat i bolaget.Foto:Banfa Jawla, Thomas Johansson

Det Londonbaserade hårdvaruföretaget Nothing har fokus på att ta fram uppkopplade enheter. Första produkten från bolaget är trådlösa hörlurar Nothing Ear 1. Som tidigare medgrundare till mobiljätten Oneplus är det inte heller första gången som 32-årige Carl Pei konkurrerar med teknikjättar som Apple och Samsung. 

”Den lyckade lanseringen av vår första produkt bevisade att det finns utrymme för en ny utmanare att växa fram och ändra dagens enformiga uppsjö av produkter. Användarna förtjänar bättre produkter som är enklare att använda, tillgängliga och samtidigt ser snygga ut”, säger Carl Pei, vd och grundare av Nothing, i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget har över 100.000 enheter med hörlurar levererats sedan lanseringen i augusti. Nu tar Nothing in kapital på 50 miljoner dollar, motsvarande 438 miljoner kronor, för att utforska och utveckla nya kategorier av produkter.

Bland de nya delägarna syns två av medlemmarna i musikgruppen Swedish House Mafia: Axwell (som egentligen heter Axel Hedfors) och Sebastian Ingrosso. Enligt uppgifter till Di Digital var även Izettle-grundaren Jacob de Geer och Aviciis tidigare manager Ash Pournori med på investeringen.

Nothing har tidigare tagit in 184 Mkr i två omgångar. Bland delägarna finns Alphabets riskkapitalgren Google Ventures, ett investerarkollektiv med Twitchs grundare Kevin Lin och Reddits vd Steve Huffman i spetsen. Svenskarna Kim Fai Kok och Zakaria Hersi från Truecaller samt Nick Dahl från Spotify är också mindre delägare i Nothing.

Läs mer: Svenske teknikprofilen kopierar succékonceptet – låter kunder köpa in sig i bolaget

Nothing har nu inlett ett samarbete med den amerikanska hårdvarujätten Qualcomm, som utvecklar teknik för bland annat mobiler och headsets. Qualcomm har också skapat rubriker i Sverige efter att det lagt bud på bilsäkerhetsföretaget Veoneer.

Samarbetet handlar om att använda Qualcomms Snapdragon-plattform med halvledarprodukter för mobila enheter till Nothings produkter.

”Sömlös uppkoppling är av största vikt för att nå vår vision om en framtid utan barriärer mellan människor och teknik”, kommenterar Carl Pei.

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera