1515
Annons

Buffetts revansch – techmiljardärer på fall

Det duggar tätt med techentreprenörer bland världens absolut rikaste. Men sektorns aktiefall har drabbat mångas portföljer, medan investeringsgurun Warren Buffetts miljarder har ökat mest i år. 

Till vänster syns Elon Musk, mitten Mark Zuckerberg och till höger Warren Buffett.
Till vänster syns Elon Musk, mitten Mark Zuckerberg och till höger Warren Buffett.Foto:Matt Rourke, Mark Lennihan

Vid nyår rapporterade Di att techaktierna kunde notera ett nytt toppår 2021, mycket på grund av coronapandemin. Detta gynnade ett antal tech-entreprenörer med stora innehav i de egna bolagen.

Elon Musk, grundare av Space X och Tesla, rankas av Bloomberg till världens rikaste och kunde se en ökning förra året på 121 miljarder dollar till 277 miljarder.

Men stigande inflation, börsoro och Rysslands invasion av Ukraina har pressat börsens techsektor. I en jämförelse via Bloombergs miljardärsindex syns nu spår av den utvecklingen. 

Den anrika investerargurun Warren Buffett är den på Bloombergs lista som har ökat sin portfölj med flest miljarder i år, totalt 17,5 miljarder dollar till en total på 126 miljarder dollar. Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway har aktier i kända bolag som Apple, Bank of America och Coca-Cola. Utvecklingen har gjort att han klättrat till plats fem på topplistan över världens rikaste.

Elon Musk är förvisso fortfarande den med mest kapital, men har också tappat stort.  

 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera