1515

Brittisk superinvesterare tar över klubban i Klarna

Sequoias partner Michael Moritz är en av de mest respekterade investerarna i Silicon Valley. Nu tar han över ordförandeklubban i porföljbolaget Klarna, som växer med 50 000 nya användare i USA varje dag, för att leda förberedelserna inför en börsnotering.

Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.
Michael Moritz från superinvesteraren Sequoia blir ny styrelseordförande för Sebastian Siemiatkowskis Klarna.

Michael Moritz är en världens mest kända riskkapitalister. Det beror delvis på hans framgångsrika renommé som tidig investerare i techjättar som Google och Paypal, men också på grund av en del kontroversiella uttalanden. Han har till exempel konstaterat att Silicon Valley blivit för bekvämt och slappt jämfört med Kina, där ingenjörerna jobbar sex eller sju dagar i veckan. 

Han är partner på riskkapitalbolaget Sequoia som grundades redan 1972, dit han kom för drygt 30 år sedan efter att tidigare ha arbetat som journalist. I deras portfölj finns i dag högt värderade teknikbolag som Airbnb, Bird och Stripe, men de är också största ägare i det svenska betalbolaget Klarna med ungefär 20 procent av aktierna.

Nu tar han över ordförandeklubban i Klarna, efter att under lång tid suttit som ordinarie ledamot i deras styrelse. Michael Moritz sitter inte längre i särskilt många styrelser, efter att tidigare haft sådan roll hos bland annat Google, men Klarna har varit ett undantag på 2010-talet.

Bolaget rekryterar även Omid Kordestani, som tidigare varit vd på Twitter, och Sarah Smith, tidigare chef för regelefterlevnad på Goldman Sachs, som oberoende ledamöter till sin styrelse.

Läs mer: Michael Moritz har ingen brådska att notera Klarna: ”Tiden på vår sida”

Klarna värderades tidigare i år till 93 miljarder kronor efter en större kapitalrunda och vd:n Sebastian Siemiatkowski har sedan tidigare uppgett att en börsnotering är aktuell inom ett till två år, förmodligen i USA som nu är deras största marknad med över 2 miljoner appanvändare.

”Kommer det bli enklare för oss att gå till börsen med en mer internationell styrelse? Visst. Men det är inte den största drivkraften”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times apropå styrelseförändringarna.

Michael Moritz är en förespråkare av så kallade direktnoteringar och har tidigare berömt svenska Spotify för att ha rundat bankirerna på Wall Street vid sin introduktion 2018. Förfarandet innebär att det är marknaden, och inte investmentbankerna, som bestämmer värdet på aktierna. Spotify hoppade helt enkelt över den vanliga processen där banker jagar stödköpare och säljer aktier till ett förutbestämt pris, vilket gjorde att det saknades en teckningskurs. Möjligtvis kan Klarna därmed komma att använda sig av samma modell i framtiden.

Avgår som ordförande gör därmed Jonathan Kamaluddin, som suttit på posten sedan 2016, och han lämnar dessutom styrelsen i sin helhet. Ledamoten Sarah McPhee avgår också från sin styrelseplats.

Läs mer: Avgick från Handelsbankens styrelse på grund av ”intressekonflikt” – går till Klarna

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Transparens och kundfokus – Admincontrol lanserar automatiserad webshop

Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.
Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Admincontrol tillhandahåller plattformar och tekniska verktyg för styrelsearbete, due diligence och andra affärskritiska processer. För att göra kundresan ännu smidigare och mer transparent har de nu utvecklat en webshop – för att snabbt och på begäran kunna möta kundens behov.

– I dagens digitala samhälle vill vi kunna bemöta kunden on-demand utefter deras önskemål, säger Feras Ibrahim, affärsutvecklare, Admincontrol.

Admincontrol grundades 2005 i Norge och har idag över 100 medarbetare i Skandinavien, Storbritannien och Nederländerna. I produktportföljen finns bland annat datarum, som är en due diligence-plattform för M&A, kapitalanskaffning och rekonstruktioner. 

– Vid en M&A-process är det otroligt viktigt att ha en säker portal för delning av den konfidentiella information som finns mellan de olika parterna. Datarum är ett tryggt och användarvänligt verktyg för den typen av affärskritiska processer, säger Mari Nygård, Head of datarum, Admincontrol.

Tillgänglighet och transparens i fokus med nya webshopen

Admincontrol belyser vikten av tillgänglighet och transparens inför kunden. Som en naturlig utveckling av detta har de uppdaterat sin webshop till att bli automatiserad, lättnavigerad och med all nödvändig information tillgänglig.

Klicka här för att komma till Admincontrols Webshop 

– Vi hade en teori om att när det finns ett behov av att använda ett datarum behöver processen gå relativt fort. Vi vill väldigt gärna kunna erbjuda kunderna snabb och personlig service, något som möjliggörs med vår nya webshop, säger Mari Nygård.

– Vårt mål är att webshopen likt våra datarum ska vara användarvänlig och enkel att hantera, samtidigt som Datarummen erbjuder den avancerade funktionalitet som krävs vid due diligence-processer, säger Feras Ibrahim.

Inom ett år har den digitala försäljningen gått från 5% till 15 % av den totala försäljningen. 

Siktar på en majoritet digital försäljning

Eftersom M&A-processer kan variera i tid erbjuder Admincontrol en prenumerationsmodell där prisplanen löper månatligt – och prissättningen finns tillgänglig i webbshoppen. 

– I framtiden kommer sannolikt en majoritet av vår försäljning ske via webbshoppen och då vill vi att all information ska finnas där – enkelhet tillsammans med transparens har visat sig vara nyckeln till framgång, avslutar Feras Ibrahim.

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?