1515

Brittisk myndighet: Paypals köp av Izettle kan hota konkurrensen

Den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority, CMA, är oroad att Paypals förvärv av Izettle kan leda till högre priser eller minska tjänsteutbudet för kunderna. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Jacob de Geer, Izettles vd och medgrundare.
Jacob de Geer, Izettles vd och medgrundare.Foto:Evelina Carborn

Det var i maj som Paypal meddelade att bolaget förvärvar svenska Izettle för 2,2 miljarder dollar. En affär som avslutades i slutet av september.

I samma veva meddelade CMA att de ska granska, den då redan avslutade, affären för att se om den riskerar att försämra konkurrenssituationen. 

I ett pressmeddelade på måndagen meddelade CMA att myndigheten anser att Paypal kan mötas av en otillräcklig konkurrens i Storbritannien efter förvärvet. Enligt myndigheten väcker detta oro kring att kunderna, bland annat små och medelstora företag, kan få betala högre priser eller erhålla en lägre kvalitet på tjänsterna. 

"Betaltjänstmarknaden utvecklas så det är särskilt viktigt att titta på framtiden när vi bedömer konkurrensen och effekterna av fusioner för kunderna", säger Andrea Gomes da Silva, chef för CMA, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Jacob de Geer invald i Sweden Startup Hall of Fame

"Medan Izettle är en relativt ny aktör på betaltjänstmarknaden så har bolaget redan etablerat en marknadsledande position inom mobila försäljningsenheter och var väl positionerat att konkurrera med Paypal på andra tillväxtmarknader. Därför är vi oroade över att Paypals övertagande kan leda till högre priser eller minska kvaliteten på de tjänster som är tillgängliga för kunder", säger CMA-chefen. 

Enligt CMA kommer affären bli föremål för en fördjupad fas2-undersökning om parterna inte kan lugna myndighetens oro. 

"Paypal fortsätter att arbeta tillsammans med CMA i dess översyn av förvärvet av Izettle. Vi arbetar nu med att adressera CMA:s frågor och visa att marknaden kommer att förbli konkurrensutsatt, så att vi kan fortsätta arbetet med att integrera Izettle i vår globala plattform", skriver en talesperson för Paypal i ett mail till Di Digital. 

Enligt Financial Times innebar CMA:s initiala undersökning att bolagen tvingades pausa samtliga åtgärder som ledde till ytterligare integration eller "på annat vis försämrar bolagens förmåga att konkurera självständigt". 

Läs mer: Dokument avslöjar: Izettle-sfären får Paypal-aktier för en halv miljard 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?