1515

Bränt en halv miljard – Wallenbergs solenergibolag går omkull

Solenergibolaget Sol Voltaics, som finansieras av bland andra Wallenbergsfären, har ansökt om konkurs.

Marcus Wallenberg är ordförande i sfärens maktbolag FAM.
Marcus Wallenberg är ordförande i sfärens maktbolag FAM.Foto:Evelina Carborn

Sedan 2011 hade Sol Voltaics tagit in knappt 500 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

”Vi hade en finansiell lösning som sprack dagen innan vi skulle emittera nya aktier”, säger vd:n Erik Smith till nyhetstjänsten Rapidus, som var först att rapportera om nyheten.

Sol Voltaics utvecklade nanoteknik som skulle göra solenergipaneler upp till 50 procent mer effektiva. Den patenterade lösningen bestod av en slags film som kunde placeras på konventionella solceller.

Bland delägarna finns Wallenbergsfärens maktbolag FAM, statliga Industrifonden, Energimyndigheten och Vinnova. Så sent som i fjol tog bolaget in cirka 80 Mkr i finansiering genom två kapitalrundor.

Våren 2018 flyttade Sol Voltaics dessutom in till ett nytt huvudkontor på 3 000 kvadratmeter i Lund. Då hade vd:n Erik Smith storslagna planer om att växa personalstyrkan till 500-2 500 inom fem år, men det är bara 50 anställda som berörs av konkursen.

Sol Voltaics hann aldrig ta sin produkt till marknaden och har inte noterat några intäkter sedan starten 2008. Erik Smith uppger att bolaget skulle behöver ytterligare två till tre år på sig och mer än 200 miljoner kronor för att färdigställa och kommersialisera sin teknik. 

Men nu har finansiärerna alltså valt att strypa kapitaltillförseln.

”Det kom som en överraskning och vi har våra spekulationer om att det kan ha funnits anledningar som inte rörde oss. Men i grunden är problemet att utveckling av framtidsteknologier tar tio år i snitt och investerare vill i dag inte satsa på utveckling som tar tid”, säger Erik Smith till Rapidus.

Läs mer: Familjen Wallenberg investerar i solcellsbolag 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?