1515

Branschprofiler satsar på 'Blocket för artister'

Den digitala bokningsplatsen av artister, Gigital, får in kapital från flera musikaktörer i samband med lanseringen. ”I dag är det omöjligt att boka artister på ett enkelt sätt och utanför sitt eget nätverk”, säger vd:n Viktoryia Khromchanka.

Givar Shabani och Viktoryia Khromchanka, medgrundare av Gigital.
Givar Shabani och Viktoryia Khromchanka, medgrundare av Gigital.Foto:Pressbild
Foto:Tobias Björkgren
Foto:Binniam Eskender

Musik har växt sig hett på den svenska techscenen. Från att Spotify lanserades 2008 har bolag som Soundtrack your brand, Soundtrap och Epidemic Sound gjort intåg på marknaden. Nu lanseras ännu ett bolag som vill dra nytta av den heta musikscenen – bokningssajten Gigital. 

Gigital är en marknadsplats som kopplar samman artister och eventarrangörer. Från att ha lanserat en betaversion för sex månader sedan släpper de nu sin sajt publikt. Enligt bolaget har över 500 artister registrerat sig och Gigital har nu ett 30-tal varumärken och eventarrangörer som kunder.

”Min lillebror, som jobbade som bokningsagent, märkte väldigt tidigt i sitt jobb att det var helt omöjligt att boka artister på ett enkelt sätt och utanför sitt eget nätverk. Det tog för lång tid och det blev mycket dyrare”, säger vd:n Viktoryia Khromchanka.

Teamet bakom Gigital.
Teamet bakom Gigital.Foto:Tobias Björkgren

Genom att erbjuda eventbranschen en digital lösning där bokningar kan ske utan mellanhänder och med bolagets avtalsverktyg vill Gigital utmana de traditionella bokningsbolagen. Förutom syskonparet Viktoryia och Andrei Khromchanka, som kom till Sverige från Vitryssland 2001, finns Givar Shabani och Daniel Gomez med i grundarteamet.

I samband med lanseringen tar bolaget in 2,4 miljoner kronor i kapital från bland andra Petter Nylander, tidigare vd för TV3, Unibet och Universum, affärsängeln och tidigare vd:n för MTV Networks Boel Rydenå Swartling samt Christian Drougge på skivbolaget Cosmos Music.

”Alla har väntat på den här förändringen men det krävs nytänkande för att utmana på riktigt. Jag ser att det finns utrymme att effektivisera flera områden på livemusiksidan och en transparent marknadsplats är bara första steget”, säger Petter Nylander i ett pressmeddelande.

Läs mer: Här är bolagen bakom det nya svenska musikundret 

Gigital har till en början fokuserat på Stockholms musikscen men kommer som nästa steg att ta sin tjänst till resten av Sverige.

”De flesta av våra artister och kunder sitter i Stockholm men i och med den här investeringen ska vi expandera till de övriga storstäderna i Sverige. Vi gillar att börja småskaligt för att göra tjänsten riktigt bra”, säger Viktoryia Khromchanka.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?