Annons
Innehåll från YubicoAnnons

Tips: Så ger YubiKey ett bättre IT-skydd vid arbete hemifrån

När en fysisk säkerhetsnyckel ersätter SMS-koder och mobilappar för tvåfaktorautentisering uppnås en betydligt större säkerhet.

– Med YubiKey uppnås den högsta säkerhetsnivån. Man minskar därmed riskerna för nätfiskeattacker och kontokapning. Utan nyckeln så kommer man inte in, säger Fredrik Krantz, Senior Vice President EMEA och APAC på Yubico.

Den pågående coronapandemin har lett till att fler människor över hela världen jobbar hemifrån – vilket kan orsaka säkerhetsproblem och öka risken för intrång. I hemmets wifi-nät saknas ofta de skyddsåtgärder som finns på många arbetsplatser, som skalskydd, brandväggar och inte minst den stab av IT-tekniker som ständigt övervakar IT-systemet. 

Det gör individer och organisationer extra sårbara för olika typer av IT-attacker, med oöverskådliga konsekvenser. Under coronapandemin har också antalet IT-attacker mot svenska organisationer ökat drastiskt.

Tvåfaktorautentisering med SMS-kod, en app i mobiltelefonen eller någon form av kodgenerator är i dag standard inom många organisationer vid inloggning, och används som ett komplement till namn och lösenord. 

Men dessa lösningar har sina brister. Telefoner kan komprometteras, SIM-kort kopieras och signaler avlyssnas. Användare kan också luras att lämna ifrån sig namn, lösen och engångskoder via till synes identiska fake-sajter. 

YubiKey en säkrare lösning

Det svenska IT-säkerhetsföretaget Yubico har sedan 2007 utvecklat och levererat USB-nycklar för säkrare inloggning. Rent fysiskt är det en liten USB-nyckel som användaren bär med sig och pluggar in i enhetens USB-port. Här finns den unika information som utgör andra steget i tvåfaktorautentiseringen. 

Nu presenterar företaget sin senaste modell, YubiKey 5C NFC i USB-C-format, vilket gör den kompatibel med nyare PC och många Apple-produkter.

NFC, eller Near Field Communication, innebär att användaren inte ens behöver sticka in den i USB-porten. Istället räcker det att man håller USB-stickan nära enheten när man ska logga in, så länge enheten stöder NFC.

– Det här är den första nyckeln som har både USB-C, NFC-koppling, och dessutom har multiprotokoll. Den klarar alla de vanliga formaten och systemen, och kan sköta all molnautentisering. Den är väldigt all-round och våra kunder tycker att den fungerar perfekt i en komplex företagsmiljö, säger Fredrik Krantz.

Med en fysisk säkerhetsnyckel elimineras de brister som finns med appar, sms och engångskoder.

– Genom att ha en dedikerad produkt så minskar vi risken för attacker. Utan nyckeln kommer en hackare helt enkelt inte in i systemet, säger Fredrik Krantz.

Prenumerera på YubiKey

Nyckeln är också utrustad med ‘proof-of-presence’ där användaren vid inloggning behöver röra vid sin YubiKey för att bevisa att det är personen på plats som startat inloggningen. Det innebär att en hackare inte kan fjärrstyra ett inloggningsförsök utifrån.

Ytterligare en fördel som en säkerhetsnyckel har över en mobiltelefon eller en kodgenerator är att den är batteri- och nätverksoberoende. Detta gör att en YubiKey fungerar i alla miljöer och situationer.

Kunder i Europa kommer nu också att kunna prenumerera på Yubicos säkerhetsnycklar. Det undanröjer de problem som uppkommer hos företag vid personalomsättning, utbyte av hårdvara och uppgraderingar av system.

– När nycklarna säljs som en tjänst istället för en produkt kommer kunderna alltid att ha rätt nycklar till sin hårdvarupark. Detta underlättar hanteringen och det är viktigt för oss att vi kan hjälpa till att göra våra kunders säkerhetsarbete både enklare och billigare, säger Fredrik Krantz.

Läs mer på www.yubico.com

Fakta

YubiKey 5C NFC är världens första säkerhetsnyckel som har både USB-C- och NFC-anslutningar och dessutom stöder flera autentiseringsprotokoll inklusive smartcard och FIDO. Med ett enkelt tryck eller en beröring skapar YubiKey 5C NFC det starkaste försvaret mot nätfiske och man-in-the-middle-attacker.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Yubico och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera