Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från WintAnnons

Så bidrar digitalisering till gigekonomin

Teodor Melin på Wint.
Teodor Melin på Wint.

Giggare, digital nomad eller kanske micro-entreprenör? 2020 valdes ordet ”giggare” in som nyord av Språkrådet. Företeelsen i sig är däremot långt ifrån ny. Frilansare och konsulter har funnits länge, men i takt med att arbetsmarknaden förändras, snabbas upp och kräver ständig flexibilitet blir andelen ”giggare” fler. När nu nästan allt dessutom går att sköta digitalt öppnar sig möjligheter att jobba var som helst. En möjlighet som lockar många.

Kalla den vad du vill men gigekonomin är här för att stanna. Den ökande digitaliseringsgraden, accepterandet av distansarbete och yngre generationers syn på flexibilitet är några av skälen. Att det blivit enklare att starta eget ett annat.

Men inte nog med att det ska vara enkelt att starta företag, det måste vara lätt att driva det också menar den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Och lätt blir det när du som företagare kan fokusera på det som driver just dig.

– De flesta som startar företag, eller börjar gigga, gör det för att få arbeta med det som just de tycker är roligt. Att det kräver att du också regelbundet hanterar företagets ekonomi med allt vad det innebär är lättare att glömma, säger Teodor Melin på Wint.

Kan jobba när och var som helst

Som affärsutvecklare på Wint möter Teodor Melin många som funderar på att starta bolag – och som också gör det. Gemensamt för dem han pratar med är att de uppskattar smidighet. Många av dem får tag i sina uppdrag genom digitala plattformar och appar, något som ytterligare bekräftar tesen att den digitala världen driver ökningen av egenkonsulter.

– Du som tar steget att bli giggare, eller digital nomad, är sannolikt en person som gillar att arbeta uteslutande med digitala verktyg, så kallade SaaS-tjänster, säger han. Det behöver vara smidigt för att fungera i ditt liv helt enkelt. Och när du arbetar helt digitalt öppnar sig bokstavligen en ny värld, plötsligt kan du sitta var som helst och jobba, säger Teodor Melin.

Ytterligare en sak de flesta småföretagare har gemensamt är att de vill lägga så lite tid som möjligt på sin bokföring och administration. 

– Ja, bokföring är en typisk sådan sak som alla företagare måste ha, men som få egentligen vill, eller kan, göra själva. Jag menar, det finns ju mycket roligare saker att lägga sin tid på.

Det är det som är så smidigt med Wint, menar Teodor Melin.

– Wint kan automatisera hela din bokföring och det mesta av din administration. Dessutom kan du tidrapportera löpande och sedan fakturera alla dina timmar med ett knapptryck. Perfekt när du är on the fly, eller sitter på olika platser varje dag och inte vill vara bunden av papper.

Läs mer: Så blir vardagen när Wint automatiserar bolagets ekonomi 

Teodor Melin är övertygad om att framtiden för Sveriges giggare och digitala nomader är ljus.

– Varje dag ökar efterfrågan på den här typen av arbetskraft och i takt med det poppar fler bolag upp. När de dessutom kan få fokusera helt på sin egen business och låta Wint sköta de tråkiga bitarna ja, då ser framtiden ljus ut.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera