1515
Annons
Innehåll från WintAnnons

Jul, jul, bjussiga jul! Wint ger expertråd till dig som vill fira med företaget

Det är dags att tänka på jul. Och nej vi pratar inte om att det är dags att tänka på klapparnas vara eller icke vara, glöggen som redan borde vara satt eller huruvida det är i år ni beställer hem en gran istället för att hetsigt åka runt bland granförsäljare för att köpslå. Nej, nu pratar vi om företagets jul. Julfester, julgåvor, välgörenhetsdonationer, julluncher och allt sånt.

Årets givmildaste tid är här och många företagare vill göra någonting extra för sig själva och sina anställda. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, delar med sig av sina bästa tips, oavsett om du har anställda eller är ensam i ditt företag. 

Läs också: Så funkar Wints automatiserade bokföringstjänst 

Ge bort nåt!

Ja, men alla blir ändå glada över en tanke, en uppskattning. Du som företagare kan ge dina anställda en present till ett värde av 500 kronor inklusive moms utan att det blir skattepliktigt för den anställde. 2021 får man dessutom ge sina anställda en extra gåva för 2 000 kronor, vilket betyder att om du inte redan gjort det kan du ge dina anställda en julklapp för totalt 2 500 kronor i år, helt utan att de behöver skatta för det.  

Det kan även vara härligt att veta att om du är ensam i ditt aktiebolag är du ändå anställd, så det är bara att köpa en present till din anställda, alltså dig själv även då! Ge dig något du önskat dig!

Bjud på lunch

Jullunch är gott och härligt, mmm rödbetssallad, kål, vörtbröd! Sen några år tillbaka är det inte längre avdragsgillt med representationsmåltider, men du får lov att lyfta momsen för måltid och dryck som uppgår till 300 kr per person. Måltiden får kosta mer än så, men momsen på överstigande belopp är inte avdragsgill.

Julfest

Samma sak som för jullunch gäller för en julfest, intern representation är inte avdragsgillt. Men vad man kan fundera över är att göra julfesten eller jullunchen till en större grej, ni kanske ska passa på att ha lite träff, utbildning, någon föreläsning och på så sätt skapa en fortbildningsdag som avslutas med fest. Att ni helt enkelt skapar en konferens för era anställda, som både avslut på året som gått men också inför nästa. En konferens är avdragsgill i sin helhet. Viktigt att tänka på är att det måste vara 6 timmars aktivitet under dagen och att det är obligatorisk närvaro för de anställda. 

Läs också: Det här gäller vid kickoff och personalfest – Wint förklarar 

Välgörenhet

Jul är en tid att tänka på andra. Och för dig som vill låta en del av er vinst gå till välgörande ändamål är det en ypperlig tid att göra så. Det finns många olika organisationer att välja bland och ni som företag har chans att hitta ett ändamål som verkligen passar er och er verksamhet. Kanske kan ni inleda ett längre samarbete med någon lokal organisation? 

När företaget skänker pengar görs det på vinsten och går till såhär: bolaget betalar in pengar till en välgörenhetsorganisation och brukar då få en bekräftelse på gåvan som kan användas som underlag till bokföringen. Gåvan är tyvärr inte skattemässigt avdragsgill men är fortfarande ok i bolaget så länge det finns vinster i bolaget. 

Om en anställd skulle be er skänka en peng i dess namn blir det istället så att den anställda måste beskattas, det blir som en löneutbetalning och arbetsgivaren får betala arbetsgivaravgift. Rekommendationen är därför att skänka gåvan i bolagets namn, även om du tänker säga att den kommer från dina anställda, så slipper dina anställda beskattas för gåvan.

Så, jul jul, bjussiga jul, och oavsett hur du och ditt företag väljer att göra kan ni som tjänstebolag ge er en julklapp som varar året runt, genom att automatisera bokföringen med Wint. Då ger du ditt företag en julklapp varje dag, och det är att du kan fokusera på ditt företag och dess utveckling istället för ekonomisk administration. Det är en verklig julklapp, som håller, år, efter år. 

Läs mer om hur Wint fungerar 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?