Annons
Innehåll från WintAnnons

3 sätt att rädda likviditeten och ta dig ur lågkonjunkturen med företagets hälsa i behåll

Covid-19-pandemin lärde oss en hel del om att ställas inför en minst sagt oklar framtid och just när många av oss började accelerera igen dök nya parametrar upp: Stigande produktionskostnader, rekordhöga elräkningar, ökande räntor och svagare efterfrågan från hushåll och företag. Peppigt läge. Men skam den som ger sig, eller hur? Faktum är att det finns flera små saker som företagare kan se över som i slutänden kan ge stora resultat.

Här delar Caroline Säisä, CFO på den digitala bokföringstjänsten Wint, med sig av tre nycklar som kan hjälpa dig att ta dig ur lågkonjunkturen med företagets hälsa i behåll.

1. Kostnader ut – vad behöver ni, egentligen?

När inkomsterna minskar eller uteblir är det likviditeten, det vill säga bolagets förmåga att betala sina skulder, som får ta den hårda smällen. Därför är det viktigare än någonsin att granska bokföringen och se över era utgifter. Gör en prognos för likviditeten utifrån olika scenarion. Hur länge räcker det ni har på kontot idag?

– För många företagare är den egna lönen den enskilt största kostnaden. Fundera på om ni tillfälligt kan minska din lön – men kom ihåg att först göra en kalkyl över hur era privata utgifter ser ut så ni klarar att täcka dem, säger Caroline Säisä. 

Gå igenom bolagets kostnader. Vilka är de största, vilka är engångsposter och vilka kostnader återkommer varje månad? Försök minska så många som möjligt, så fort som möjligt. Inled också en dialog med era största leverantörer för att se vilka lösningar ni skulle kunna hitta för att hålla båda parters affärer flytande.

När det gäller att dra in på kostnader är uttrycket ”många bäckar små” i högsta grad relevant. Allt från att säga upp prenumerationer på magasin till att avsluta abonnemang för mjukvara eller webbaserade tjänster kan bidra till att behålla likviditeten på en nivå som gör det möjligt att betala bolagets kostnader så länge som möjligt. Det går alltid att återuppta prenumerationer när saker och ting har återgått till det normala.‍

2. Kostnader in – fakturera oftare

Det låter självklart men ibland är det just detaljerna som gör den stora skillnaden. Ju oftare ett bolag fakturerar, desto oftare och snabbare får de in sina pengar. I lågkonjunktur är detta särskilt viktigt eftersom det ger bolag en chans att upptäcka om sina egna kunder har betalningsproblem och därmed undvika kreditförluster.

– Ta för vana att fakturera så snart ni avslutat ett projekt och se över möjligheten att delfakturera om ni sitter i långa uppdrag, säger Caroline. 

Med en automatiserad ekonomitjänst som Wint kan företag minimer det manuella arbetet som gör att faktureringen ofta tar längre tid än nödvändigt. Och om kunder skulle bli sena med betalningen finns möjligheten att låta systemet skicka automatiska påminnelser.

Läs mer: Så kan Wint hjälpa er att få bättre koll på bolagets ekonomi 

3. Korta faktureringstiden

Kör ni på den gamla klassikern ”30 dagar netto”? Varför? Idag, när fakturan skickas digitalt och kommer fram till kunden omedelbart, finns det ingen anledning att kunden ska hålla på betalningen i 30 dagar – dagar då ni dessutom agerar bank åt kunden. Testa att halvera till 15 dagar. Om någon protesterar, ta en förhandling. Det brukar oftast gå att komma överens.

Läs mer: Så går det till när Wint automatiserar bokföringen. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera