1515
Annons
Innehåll från ThalesAnnons

Växande cyberhot kräver smartare säkerhetslösningar

Tänk efter hur stor del av ditt arbete som skulle avstanna utan fungerande och säker IT. Cyberhoten har ökat snabbt och det har fått många företag att utvärdera sin beredskap. Thales, som levererar säkerhetslösningar, upplever en starkt ökad efterfrågan, särskilt inom området identitets- och åtkomstkontroll (IAM).

– Antalet projekt- och anbudsförfrågningar kopplade till cyberhot har ökat kraftigt de senaste 12 månaderna, säger Mika Sonck, Regional Sales Manager i Sverige och Finland för Access Management-produkter på Thales.

I de värsta fallen har kritiska företagsdata kapats och angriparna krävt enorma lösensummor. 

– Idag upplever vi attacker från alla uppkopplade enheter. Det kan vara telefoner, laptops, surfplattor eller servrar. I dagens kriminella nätverk finns särskilda operatörer, Ransomware-as-a-Service (RaaS) och Initial Access Brokers (IABs) som letar efter hål i nätverken och säljer informationen vidare till de brottslingar som gör intrången.

Småföretagen särskilt drabbade

Många tar itu med situationen och säkrar upp verksamheten medan de mer passiva utsätts för allt större risker. IT-funktionen är idag ofta outsourcad, vilket gör ansvaret för säkerheten oklar. Särskilt sårbar är funktionen för åtkomstkontroll som bestämmer vem som har tillgång till vad och under vilka omständigheter.

– Småföretag är särskilt drabbade eftersom de ofta nedprioriterar säkerhetsfrågor och vill ha enkla lösningar från externa it-leverantörer, fortsätter Sonck.

Användaridentitet och åtkomstkontroll ger säkerhet

Mika Sonck efterlyser en holistisk säkerhetsstrategi. När företaget beslutat förbättra säkerhetsnivån följer ytterligare avväganden som användarroller och begränsade åtkomsträttigheter enligt rollerna. En stark personlig identifiering bör finnas för alla med åtkomst.

– Varje företag bör säkra sina egna data, system och applikationer och avgöra vem som verkligen behöver tillgång till varje system. När en person slutar eller byter uppgifter bör åtkomsten genast revokeras . Därför är det viktigt att det kan ske på ett enkelt sätt.

System för avancerad identitets- och åtkomstkontroll, till exempel Thales Safenet Trusted Access (STA), används för skydd av molnbaserade applikationer. Där går det att skapa olika roller med motsvarande åtkomsträttigheter och de kan ändras med en knapptryckning.

– Applikationsåtkomst kan göras mycket exakt med till exempel koppling till användarens geografiska position eller tid på dagen. Biometrilösningar som fingeravtryck eller ansiktsidentifiering ökar säkerheten ytterligare. Lösningen för åtkomstkontroll skalar efter företagets storlek och kostnaden beräknas per antal användare, fortsätter Sonck.

Säkerhetstjänster 24/7 blir allt vanligare

Allt fler använder sig av Managed Security Services där åtkomstkontroll är en del av en mer omfattande säkerhetslösning. Kundens nätverk och system monitoreras av säkerhetsanalytiker 24/7 i ett Security Operations Center (SOC).

– Begreppet SOC har funnits länge även om det kommit i ropet de senaste åren. Identitets- och åtkomstkontroll (IAM) blir sakta allt vanligare även om det ännu är ovanligt med definierade arbetsroller.

Säkerhetshoten förändras ständigt. Thales bevakar utvecklingen och tar fram nya skydd. Just nu utvecklas en IAM hybridlösning som åtkomstkontrollerar både molnet och lokala datacentra. 

– Här har vi en pärla som vi tror mycket på. En och samma produkt som säkrar åtkomsten i båda världarna, avslutar Sonck.

Här kan du få tips på hur du migrerar från äldre IAM till modern åtkomsthantering. 

Mer från Thales

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Thales och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?