1515
Innehåll från TableauAnnons

Stora fördelar när din ekonomiavdelning börjar arbeta datadrivet

Varje timme din ekonomiavdelning spenderar på att brottas med kalkylark, Pivottabeller och tårtdiagram är tid som skulle kunna spenderas på att fatta bättre affärsbeslut. Trots detta lägger fortfarande många merparten av sin tid på att hantera data på traditionellt sätt. Att vara fast i Excel är inte bara frustrerande och ineffektivt – det är förlegat. Det menar Fredrik Holmgren, Nordenansvarig på Tableau Norden, som berättar om de största fördelarna med att använda moderna analysmetoder.

Att arbeta datadrivet fullt ut är lättare sagt än gjort. Analysfirmor som Forrester driver tesen att endast 8 av 100 företag gör det idag. Det krävs flera komponenter för att lyckas varav en stor del är verktygen man arbetar med. Numera finns en mängd intuitiva, interaktiva och visuella lösningar som hjälper medarbetare att snabbare kunna se och analysera data på ett betydelsefullt sätt. För att uppnå en så kallad ”datakultur”, som är en förutsättning för att kunna arbeta verkligt datadrivet, måste transformationen ske i alla led, förklarar Fredrik Holmgren. 

– Det är viktigt att den yttersta ledningen inte bara är med i förändringsarbetet för att etablera en kultur där man baserar beslut på data istället för magkänsla eller titel. Ledningen måste, i ord och handling, aktivt driva utvecklingen mot att bli verkligt datadrivna och frångå otidsenliga beslutsmodeller. Utvecklingen går mycket fort, särskilt i omtumlande tider som den vi genomgår just nu. Utan en datadriven beslutsprocess är risken stor att mer snabbrörliga och innovativa konkurrenter inte bara kör om utan att de i grunden ändrar förutsättningarna för att göra affärer vilket riskerar hela företagets affär i sin förlängning.

Data har nu blivit en ny tillgång att kapitalisera på och genom att ställa ”rätt” frågor, eller snarare frågor man inte visste att man hade, öppnar man upp för nya affärsdrivande insikter. Vinsterna i framtiden kan bli stora om man väljer en datadriven approach, menar Fredrik Holmgren. 

1. Du kan arbeta och samarbeta utifrån en enda sanning

Konventionella kalkylark fungerar bra för många saker men de har aldrig kunnat hantera samarbete i realtid väl. När det finns flera källor till ”sanningen” kan det ta timtals att säkerställa att slutsatser är byggda på korrekt och uppdaterad data. Med mer avancerade analysverktyg kan ekonomiavdelningar istället utgå från samma datakälla och vara säkra på att den är korrekt. Detta ger både en holistisk vy samtidigt som det sparar tid. 

– Man behöver kunna se på samma data och få samma svar. Vi har arbetat med kunder över hela världen för att hjälpa dom att se och förstå sin data. Vår analysplattform gör att alla kan arbeta sammanhängande och strukturerat oavsett var man sitter i den globala organisationen. Tableau är känt för sitt unika användarcommunity, som ger våra kunder möjlighet att tillsammans utveckla sin kompetens över tid, säger Fredrik Holmgren. 

2. Du kan både se detaljerna och helheten

Att hantera utlägg är en ständigt återkommande uppgift men det finns smarta sätt som förenklar arbetet avsevärt. Analysmjukvara kan lyfta fram svårupptäckta samband som kan vara ovärderliga när det kommer till att hålla nere kostnader. Med lättförståeliga dashboards kan man exempelvis se vilka medarbetare som bokar flyg i god tid och vilka som gör det i sista minuten, med ett ökat pris som resultat. Denna typ av data-analys gör det enklare att lokalisera vad som driver utgifter och kan förutspå kassaflödet. Detta gör att ekonomiavdelningar kan identifiera varför en avvikelse uppstått snabbare och hjälpa till att hitta lösningen. 

3. Du kan fokusera på framtiden

När man har tillgång till organisationens historiska finansiella data kan man förutspå hur framtiden kommer att se ut. Ju mer komplex data man har desto mer tillförlitliga blir dessa antaganden. Genom att kombinera effektiv dataanalys och artificiell intelligens kan team sammanställa och förstå stora dataset och presentera ännu bättre förutsägelser.  De bästa visuella analyslösningarna kan jämföra externa datakällor som ekonomiska trender och interna källor som säljsiffror. Detta gör att ekonomiavdelningar kan bli mer effektiva, intuitiva och ge bättre rekommendationer som gör skillnad framåt.  

4. Fördelen med att investera i din ekonomiavdelning

Personer som arbetar på ekonomiavdelningar förstår ofta digital transformation bättre än de flesta i och med att de hanterar betalningarna för alla större IT-investeringar företaget gör. Trots detta väljer många företag att investera i teknologi snarare än personalen kompetens, men den digitala transformationen måste ske även på personalnivå, menar Fredrik Holmgren.  

– Du måste frisätta tid i dina anställdas arbetsvecka så att de har möjlighet att tillgodogöra sig det nya arbetssättet. De företag som lyckas, värdesätter arbetet med data och analys lika mycket som de ordinarie arbetsuppgifterna. Det är särskilt viktigt att satsa på sina anställda i kristider för vara ordentligt rustad när den väl är över, avslutar han.

Läs mer om Tableaus lösning för Finance Analytics här

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?