1515
Annons
Innehåll från Synology IncAnnons

Backup-nojjan: En titt på vad som verkligen är viktigt

I takt med att företag inser värdet av sina data, blir metoder för bästa praxis vad gäller dessas hantering allt populärare. Men är metoderna verkligen värda alla lovord? 

Synologys experter går igenom vad som faktiskt är viktigt och delar med sig av sina bästa erfarenheter och mest värdefulla råd.

De flesta som arbetar med IT vet numera hur viktigt det är att regelbundet testa att återställa sina säkerhetskopior, exempelvis för att simulera ett katastrofscenario och prova att återuppladda allt till relevanta databaser och program. Att regelbundet se över sin återställningsprocess och kvaliteten på backup-datan har möjliggjort för företag att undvika många utmanande situationer, och har kraftigt reducerat risken att stå handfallen med värdelösa backup-data och skägget i brevlådan.

Vilka viktiga aspekter bör då beaktas när det gäller säkerhetskopiering och dataåterställning? En central aspekt som ofta förbises är korrekt versionering och lagringspolicyer för säkerhetskopiorna.

Ett bra tillvägagångssätt är att spara ett visst antal säkerhetskopior baserat på hur lång den aktuella tidsperioden är. Det handlar vanligtvis om dagliga säkerhetskopior som sparas en vecka eller en månad bakåt i tiden. Hur många kopior som är rimliga att lagra beror på hur ofta er data ändras och hur kritiska uppgifterna är.

I de delar av verksamheten där datan ofta revideras eller redigeras är det till exempel viktigt att säkerhetskopiera med korta mellanrum – risken finns annars att man missar en version, vilket kan medföra en hel del komplikationer. Detta gäller exempelvis en studio för visuella effekter som arbetar med nyligen inspelat material: här kanske man sparar en version varje timme. Vill man dock se till att inte helt gå överstyr med lagringsutrymme är det viktigt att justera lagringspolicyn, som bestämmer hur många och vilka versioner som sparas över tid. Det är till exempel ganska vanligt att behålla 24 versioner för det senaste dygnet, sedan en daglig version för den senaste veckan, en version för varje vecka under den senaste månaden, tolv versioner för det senaste året och så vidare. 

– Att ha en ambitiös lagringspolicy ökar chanserna till återhämtning i situationer som exempelvis attacker med utpressningstrojaner. En annan situation kan handla om att man får problem med sin säkerhetskopierade data – tack vare en bra policy kan du gå tillbaka tills du hittar felfria data, säger Jeremie Francois som arbetar med affärsutveckling på Synology UK. 

– Viktigt är att systemet varnar när stora mängder data plötsligt ändras, vilket tyder på att ransomware kan ha infekterat och krypterat dina filer.

Dyrt med utpressningstrojaner

Vikten av detta blir uppenbar i en nyligen genomförd studie från Coveware: den genomsnittliga kostnaden för att köpa ut utpressningstrojaner fördubblades från Q3 till Q4 2019, till 84 116 dollar. Det är många gånger dyrare än kostnaden för en anständig NAS-lösning med inbyggda alternativ för säkerhetskopiering som skydd för organisationens data.

Om du bara har säkerhetskopior för en viss period är risken stor att de alla får problem. Att ha en strukturerad back-up ökar dock chanserna för en lyckad återställning. Ju längre versionerna går tillbaka i tiden, desto större är sannolikheten att du kan återställa data från tiden före attacken – och förhoppningsvis undvika en ekonomisk katastrof!

Akta dig för det osynliga: ”bitrot” och dolda kostnader

En annan kritisk uppgift är att kontrollera integritet och konsekvens hos säkerhetskopiorna för att se till att de alltid går att läsa. Sådan kontroll kan – och bör! – göras både på den primära lagringen och på backuplagringen. När IT-administratörer konfigurerar en Synology-enhet uppmuntras de därför att välja BTRFS, ett modernt filsystem med avancerade funktioner för att upptäcka korrumperade data (bit-rot). Systemet kan till och med försöka reparera de korrupta filerna på egen hand, men meddelar givetvis dig så att du har möjlighet att återställa dem. Dessutom innehåller verktyget Synology Backup alternativ för att schemalägga regelbundna integritetskontroller; därmed kan du snabbt vidta åtgärder för att hantera skadade filer, eller i värsta fall starta en säkerhetskopiering redan innan katastrofen blir ett faktum.

Det finns ytterligare en aspekt att ha i åtanke så fort det handlar om säkerhetskopiering och återställning till en molntjänst. Det är lätt att glömma bort att målet i slutänden är att återställa data i tid om det värsta skulle inträffa – inte bara att ha data säkerhetskopierade för sakens skull.  

– Att säkerhetskopiera till molnet kan vara frestande för många kunder som vill ha det smidigt och enkelt, men ett vanligt misstag är att inte ta hänsyn till hela processen, alltså även återställning av data, säger Jeremie Francois. Det blir lätt så att man väljer en billigare molntjänst utan att ordentligt undersöka återställningsmöjligheterna. Dessa kan ofta brista om lösningen är utformad för långsiktig arkivering av data. Då kanske prissättningen inte heller tar hänsyn till kostnaderna för återställning, eller används en standardprincip på en veckas återställningspolicy, och snabbare återställning debiteras med ett högre pris.

Vad kan man göra åt detta? Börja med att göra en kostnadsberäkning som inkluderar en helhetsbild av siffrorna; se sedan till att du enbart använder så kallade ”arkiveringstjänster” för kalla data, alltså sådana som aldrig kommer att behövas akut. Det kan också vara värt att överväga ett andra system på plats eller i ett lokalt datacenter för mer kritiska uppgifter.

En studie från Spiceworks ger bra argument till varför du bör ha en ambitiös process för säkerhetskopiering och återställning. I studien konstaterades att 27 procent av organisationerna fick en direkt förlust av intäkter efter avbrott i IT-tjänsterna, och av dessa:

- 59 procent uppskattade att de förlorade mindre än 1 000 dollar.

- 31 procent uppskattade att de förlorade 10000–100000 dollar.

- 10 procent uppskattade att de förlorade mer än 100 000 dollar.

Allt i ett-lösning: Hur BBC Media Action omvandlade sin lagring

När man överväger backup-strategi är det lätt att fokusera på programvaran och glömma hårdvaran, men båda spelar roll. Ju bättre integration, desto bättre blir det totala resultatet av backupen. Som tidigare nämnts bör en komplett lösning möjliggöra flexibel schemaläggning och ge utrymme för enkelt definierade lagringspolicyer. Den bör också ha tillräckliga marginaler på prestanda, både när det gäller återställningshastighet och viktiga mätvärden som exempelvis deduplicering av data; det är nämligen inte ovanligt att moderna företag ser en deduplicering av säkerhetskopior på över 50 procent. Genom att integrera mjukvara och hårdvara ger Synology bättre kontroll över utvecklingsprocessen och möjliggör att avsevärt förbättra kvalitet och prestanda på lösningar för säkerhetskopiering och återställning. 

– Vi lägger ner mycket tid och kraft på att utveckla säkerhetskopieringsprogramvara för att skapa en fullt integrerad lösning som vi har fullständig kontroll över. Det gör att vi kan säkerställa att vår programvara uppfyller våra kunders krav. Vi tar dock inte betalt för återställningslösningarna – vi vill inte att kostnaden för programvarulicenser ska bli ett hinder för att skapa fungerande lösningar för säkerhetskopiering och återställning. Detta är särskilt viktigt för våra små och medelstora kunder, säger Jeremie Francois.

Ett exempel på kunder som dragit nytta av Synologys lösningar är BBC Media Action, BBC:s välgörenhetsorganisation för internationell utveckling med 16 regionala kontor över hela världen. Med en målgrupp på över 100 miljoner människor över hela världen och mycket begränsade IT-resurser, behövde välgörenhetsorganisationen en översyn av hur de lagrade, delade och skyddade sina data. De hade tidigare använt bärbara hårddiskar på sina lokala kontor, men risken var att dessa hårddiskar skulle gå sönder innan de hann tömmas. Att använda bärbara hårddiskar hämmade även produktiviteten, eftersom det var svårt för flera redaktörer att arbeta med videofiler samtidigt. 

Efter att ha konsulterat teamet på Synology implementerade BBC Media Action en första uppsättning av diskstationen DS1819+, med åtta fack på varje plats. Därmed kunde de lokala teamen arbeta på delad lagring och dra nytta av inbyggd redundans som skyddar filerna i händelse av diskfel. Denna lokala lagringslösning replikeras dagligen till en kraftfull RS4017xs+ med 16 fack, en central lagringshubb på deras kontor i London. Med Synology Central Management System kunde de konfigurera ytterligare tio DS1819+ innan dessa skickades till utvalda landskontor, så att den lokala personalen snabbt kunde få igång dem. Enheterna var laddade med 10 TB Seagate IronWolf Pro HDD:er från Seagate. 

Denna distribuerade installation säkerställer att det inte finns någon enskild felpunkt, och erbjuder inbyggd redundans för att skydda mot oväntade diskfel såväl som extern replikering till det centrala backup-målet i London. Den erbjuder också noggrann versionering för att återställa filer till en specifik punkt, i händelse av utpressningstrojaner eller datakorruption. 

Läs mer om backuplösningar hos Synology 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera