Annons
Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Standarder bidrar till hållbara miljöinnovationer

Henrik Lagerström på SEK Svensk Elstandard.
Henrik Lagerström på SEK Svensk Elstandard.

När det kommer till innovationer är Sverige ett föregångsland, inte minst i form av nytänkande miljö- och hållbarhetsinsatser. Men för att nå attraktiva exportmarknader är det viktigt att också vara delaktig i standardiseringen.

– Våra standarder är det som lägger grunden för den gröna infrastrukturen, säger Henrik Lagerström, teknisk expert – Miljöhänsyn hos SEK Svensk Elstandard.

De senaste åren har det hänt mycket på det elektrotekniska området. Internet of Things i kombination med de globala hållbarhetsmålen har accelererat innovativ produktutveckling över hela världen. Men många företag och startups med goda och gröna idéer missar ofta vikten av att följa rådande standarder.

– Det finns en felaktig uppfattning om att standardisering är mossigt och hindrar innovation – när det i själva verket är tvärtom. Kombinationen av standarder och nya innovationer ger en särskilt stark synergieffekt, säger Henrik Lagerström.

Till skillnad från patent, som skapar konkurrensmässiga fördelar genom skydd av exklusiva särdrag, främjar standarderna spridningen av nya, innovativa produkter genom internationell marknadsacceptans och kompatibilitet. 

Påverka framtidens standarder

Att bli medlem i SEK innebär att man ges chansen att aktivt delta i arbetet med standardisering. I praktiken handlar det om att kunna påverka framtidens tekniska regler, få access till ett nationellt och globalt nätverk och möjligheten att förutse vilka regulatoriska krav som är på väg in. Ett medlemskap i SEK är extra angeläget idag, menar Henrik Lagerström, då kraven i de elektrotekniska standarderna från IEC harmoniseras och letar sig in i regelverk, både i EU och internationellt.

– Om svensk industri inte är med redan från start när kraven sätts, blir det svårt att komma ikapp senare.

Elektroteknik fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv

Standarder är viktiga, såväl ur ett hållbarhetsmässigt som ett affärsmässigt perspektiv.

– Det är viktigt att påminna om att elektroteknik alltid har varit ”Green Tech’s” bästa vän, inte minst eftersom el har så många miljömässiga fördelar. Elektricitet är den energiform som, förutom att den går att alstra rent, också är enklast att omvandla och överföra; för ska vi klara målen att driva enormt energikrävande industrier med förnybart, är det naturligt att många av framtidens lösningar för renare miljövänlig teknik inom Sverige finns hos SEK, avslutar Henrik Lagerström.

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera