De senaste åren har det hänt mycket på det elektrotekniska området. Internet of Things i kombination med de globala hållbarhetsmålen har accelererat innovativ produktutveckling över hela världen. Men många företag och startups med goda och gröna idéer missar ofta vikten av att följa rådande standarder.
– Det finns en felaktig uppfattning om att standardisering är mossigt och hindrar innovation – när det i själva verket är tvärtom. Kombinationen av standarder och nya innovationer ger en särskilt stark synergieffekt, säger Henrik Lagerström.
Till skillnad från patent, som skapar konkurrensmässiga fördelar genom skydd av exklusiva särdrag, främjar standarderna spridningen av nya, innovativa produkter genom internationell marknadsacceptans och kompatibilitet.
Påverka framtidens standarder
Att bli medlem i SEK innebär att man ges chansen att aktivt delta i arbetet med standardisering. I praktiken handlar det om att kunna påverka framtidens tekniska regler, få access till ett nationellt och globalt nätverk och möjligheten att förutse vilka regulatoriska krav som är på väg in. Ett medlemskap i SEK är extra angeläget idag, menar Henrik Lagerström, då kraven i de elektrotekniska standarderna från IEC harmoniseras och letar sig in i regelverk, både i EU och internationellt.
– Om svensk industri inte är med redan från start när kraven sätts, blir det svårt att komma ikapp senare.
Elektroteknik fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv
Standarder är viktiga, såväl ur ett hållbarhetsmässigt som ett affärsmässigt perspektiv.
– Det är viktigt att påminna om att elektroteknik alltid har varit ”Green Tech’s” bästa vän, inte minst eftersom el har så många miljömässiga fördelar. Elektricitet är den energiform som, förutom att den går att alstra rent, också är enklast att omvandla och överföra; för ska vi klara målen att driva enormt energikrävande industrier med förnybart, är det naturligt att många av framtidens lösningar för renare miljövänlig teknik inom Sverige finns hos SEK, avslutar Henrik Lagerström.