1515
Annons
Innehåll från SavelendAnnons

Så kan Savelend hjälpa småföretagare genom coronakrisen – med räntefria lån

Den digitala låneplattformen Savelend erbjuder tillsammans med sina investerare räntefria lån under sex månader till småföretag som drabbats hårt till följd av coronapandemin.

<br> – Vi har sett att många företag just nu har stora problem så därför vill vi hjälpa till. Vi har frågat våra investerare om de ville vara med på detta och det ville de, så nu kör vi, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare av Savelend.

Den pågående coronapandemin slår hårt mot det svenska näringslivet. Tiotusentals har blivit permitterade och konkursansökningar duggar tätt när den svenska ekonomin snurrar allt långsammare. Speciellt hårt slår krisen mot småföretagare i tjänstesektorn.

Den digitala P2P-låneplattformen Savelend, som hjälper till att koppla samman investerare med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in, agerar nu för att hjälpa småföretag att undvika konkurs.

– Jag startade Savelend 2014 och är själv en entreprenör. Jag hör allt fler rop på hjälp från bolag som ser sin omsättning rasa katastrofalt på grund av situationen kring coronapandemin. Försöken att stoppa pandemin kommer att rasera många välskötta svenska företag som under normala omständigheter är välmående och har hållbara affärsmodeller. Det berör mig djupt att se svenska entreprenörer blöda ekonomiskt på det här sättet och därför väcktes en tanke: ”Vad kan jag och Savelend göra för att ge stöd?”, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vände sig till sina investerare

I slutet av mars sände Savelend därför ut en förfrågan till de som investerat via plattformen men vars kapital ännu inte fördelats på låntagare, om de var villiga att låna ut sitt kapital räntefritt till företagare som drabbats hårt av den pågående krisen.

– Det visade sig finnas ett väldigt stort intresse bland dem att hjälpa till. Vi är överväldigade av den respons som vi fått, både från våra nuvarande investerare men också från många helt nya, säger Ludwig Pettersson.

Han beskriver dessa investerare som människor som månar om att det i ett samhälle ska finnas småföretag, som lokala handlare, hantverkare, frisörer, bilmekaniker, kaféer, hotell och andra vars verksamheter tillsammans bidrar till att skapa en levande miljö, ett ekosystem, omkring oss.

– De vill att de här verksamheterna ska finnas kvar även efter att coronapandemin har klingat av, säger han.

Krediter erbjuds välskötta bolag med hållbar affärsmodell

De lån som Savelend tillsammans med sina investerare nu erbjuder är tillgängliga till svenska bolag med en historik på minst två år och som hade en lönsam affär innan coronapandemin slog till. Lånen är räntefria och löper på sex månader, och är på max 100 000 kronor.

– Det kanske inte låter så mycket men för en småföretagare kan det vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad. Det kan täcka hyror, amorteringar eller något annat som äter upp likviditeten, säger han.

Savelend erbjuder sig att kostnadsfritt göra samma strikta kreditbedömning samt verifiering av både kunden och företagets affärsmodell som man normalt gör.

Skulle lånet behöva förlängas till 12 månader går det bra, men då till en ränta på 6 procentenheter över Riksbankens reporänta.

Hjälpen erbjuds omedelbart

Trots att Sveriges regering har lovat olika åtgärder och stödprogram till svenska företag för att ta sig igenom den uppkomna situationen, tror Ludwig Pettersson att Savelends insats behövs och kan göra verklig skillnad.

– Regeringens insats är naturligtvis bra, men vi tror att pengarna inte kommer att komma alla tillgodo eller så kommer de att komma försent. Vi på Savelend kan erbjuda hjälp redan nu, säger han och tillägger:

– Det vore väldigt roligt om jag, teamet på Savelend och våra investerare nu kunde hjälpa till. Vi tror att det här erbjudandet kan komma många småföretagare till nytta och ta dem genom denna svåra kris så de kan fortsätta att bidra till ett levande samhälle i framtiden.

Läs mer om Savelends räntefria lån till coronadrabbade småföretagare här. 

Om Savelend

Savelend lanserades 2014 och tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare. Savelend har i dag förmedlat närmare 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2019 på insatt kapital har varit i genomsnitt 9,1 procent efter kreditförluster och avgifter. Savelend har tillstånd från Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera