1515
Annons
Innehåll från SavelendAnnons

Så hanterar Savelend kreditrisken – och låter långivaren dra nytta av den

När man investerar i syfte att få avkastning finns alltid risker inblandade.

Hos investeringsplattformen Savelend arbetar man med flera metoder för att hantera riskerna.

– Risker ska man inte undvika för det är för risken man får betalt. Däremot så ska man hantera riskerna så att man får störst avkastning till lägst risk, säger Ludwig Pettersson, vd på Savelend.

Savelend är Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. Bolaget tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

För alla typer av investeringar finns emellertid risker med att vara kreditgivare. Framför allt finns risker för kreditförluster, alltså att man inte får tillbaka hela eller delar av det kapital som investerats. Innan en investering ska man därför alltid göra en riskanalys.

– De främsta riskerna med kreditgivning gäller investerarens riskspridning av sitt kapital, så kallad koncentrationsrisk, och dessutom bedömningen av låntagarens kreditförmåga, alltså möjlighet att betala tillbaka lånet med ränta, förklarar Ludwig Pettersson.

På Savelend arbetar man aktivt med att hantera dessa risker.

Flera kredittyper – och många låntagare

Varje kreditgivare som investerar genom Savelend kan välja mellan olika typer av kreditslag. Savelend erbjuder i dag fyra: inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån eller konsumentlån.

– Det gör att vi är lite mindre konjunkturberoende. Vår verksamhet påverkas inte heller av börsens svängningar. Detta är en typ av riskhantering, säger han.

För att minimera risken att en låntagare hos Savelend inte klarar av sitt åtagande med att återbetala lånet, fördelas i nästa steg varje investering på flera låntagare.

–  En genomsnittlig investeringsportfölj hos oss har 289 krediter. Det betyder att när en kreditgivare investerar ett belopp så fördelas det på i snitt 289 låntagare som alla får en mindre andel av krediten. Det gör att spridningen ökar och risken för kreditgivaren minskar, förklarar Ludwig Pettersson.

Genom att fördela krediten över både olika kredittyper och ett stort antal låntagare får kreditgivaren en diversifierad portfölj med riskminimering i flera steg.

AI-baserad kreditbedömning

En viktig aspekt för att hantera kreditrisker är att göra en bra kreditbedömning hos varje låntagare

Savelend har en egenutvecklad AI-baserad plattform som sedan starten 2014 hanterat fler än 100000 krediter. Med hjälp av maskininlärning kan mönster urskiljas ur denna stora mängd data för att dra slutsatser om varje låntagare.

– Genom att titta på varje låntagares kontoutdrag över en period och jämföra det med insamlad data över våra historiska krediter blir systemet allt bättre på att fatta rätt beslut huruvida en person ska få kredit genom oss, säger Ludwig Pettersson.

Senior ledning

Men det finns även mjukare inslag i Savelends riskhantering. Enligt Ludwig Pettersson har företaget en väldigt senior styrelse och ledning som tillsammans har en lång erfarenhet av arbete i stora banker och andra börsnoterade företag.

– Vi har en proffsig organisation, från styrelsen och hela vägen ned till kundtjänst. Trots att företaget är ungt har vi tillsammans en stor erfarenhet från det vi gör. Det skapar en trygghet som både vi och våra kunder drar nytta av, säger Ludwig Pettersson.

Extern länk: Läs mer på: www.savelend.se

Fakta/ Savelend

Savelend lanserades 2014 och tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare. Savelend har i dag förmedlat närmare 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2019 på insatt kapital har varit i genomsnitt 9,1 procent efter kreditförluster och avgifter. Savelend har tillstånd från Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?