1515
Innehåll från SavelendAnnons

Så enkelt kan du investera – och få en avkastning på 7-9 procent

Att investera på börsen är riskfyllt, speciellt i tider när en lågkonjunktur tycks närma sig.

Betydligt tryggare kan det vara att investera i krediter – och flera nya P2P-plattformar har dykt upp i Sverige de senaste åren.

– Att investera i krediter har historiskt sett haft låg korrelation till börsens svängningar. Det ger även kontinuerligt kassaflöde vilket innebär att investeraren varje månad automatiskt får återbetalning på sin investering, förklarar Ludwig Pettersson, vd på Savelend, Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter.

Investeringar i krediter var tidigare reserverat för banker, kreditbolag och andra större företag, men de senaste åren har det dykt upp flera aktörer som öppnat denna marknad för småsparare.

Savelend var först ut, och etablerades redan 2014. Bolaget tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P.

Här får privatpersoner och företag möjlighet att på ett enkelt och billigt sätt investera i olika former av krediter. Savelend erbjuder fyra olika kredittyper: Konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer.

– Det är alltid bra att sprida sina investeringar. Hos oss kan kunden själv välja vilken förväntad avkastning man vill ha och vilken typ av krediter man vill placera sina pengar i. Det sker smidigt med hjälp av vårt verktyg SmartInvest, enligt investerarens preferenser, säger Ludwig Pettersson, och tillägger:

– Vi erbjuder en förväntad avkastning på sju till nio procent.

När en investerare sätter in ett belopp fördelas det på flera aktörer på lånesidan för att ytterligare sprida riskerna.

Satsar på börsintroduktion

Savelend har tillstånd från Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter.

– Det ställer höga krav och riktlinjer på oss på hur vi bedömer krediter och hanterar våra kunders information. Vi siktar mot en börsnotering senare under året för att bli än mer transparenta och ge våra kunder möjlighet att vara med på vår tillväxtresa, vilket är väldigt viktigt för oss, säger Ludwig Pettersson.

Men det finns ytterligare säkerhetsmekanismer inbakade i investeringen hos Savelend. När en investerare sätter in pengar hos Savelend hamnar de på ett särskilt klientmedelskonto som aldrig sammanblandas med Savelends egna medel.

– I händelse av att Savelend inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare är dessa separerade och kunden har alltid rätt till dessa pengar. När pengarna är investerade i krediter är de i ett aktivt låneavtal med en låntagare och detta avtal påverkas inte om Savelend av någon anledning inte skulle kunna fortsätta sin verksamhet, säger han.

– Allt fler upptäcker fördelarna med den här typen av investering. Det är enkelt att komma igång, avkastningen kan vara riktigt bra, och riskerna är ofta mindre än vid andra typer av investeringar, säger Ludwig Pettersson.

Eftersom plattformen är helt digital är omkostnaderna låga – vilket kommer både investerare och låntagare till nytta.

Historisk avkastning på 9 procent

För att öppna ett investeringskonto hos Savelend krävs det att man är 18 år, folkbokförd i Sverige, har tillgång till BankID och dessutom klarar företagets KYC-process (Know your customer). Minsta investering är 500 kronor.

Men det finns alltid risker med att investera. Värdet i en investering kan trots allt både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning.

Ändå har man på Savelend historiskt lyckats hålla en avkastning på 9 procent, vilket enligt Ludwig Pettersson är bättre än företagets konkurrenter.

– Vi som jobbar med Savelend har alla gemensamt att vi brinner för vår verksamhet och att göra den bättre för dem som investerar, avslutar Ludwig Pettersson. 

EXTERN LÄNK: Läs mer på: www.savelend.se

Vill du veta mer?

Den 5:e mars håller Börshajen sitt event ”Börshajen Academy” i Globen i Stockholm. Börshajen Academy är Europas största finansevent som vänder sig till personer som vill utveckla eller komma igång med sitt sparande/investeringar.

Savelend kommer att finnas på plats och berätta mer om sitt erbjudande. Vd Ludwig Pettersson kommer att hålla i en presentation på scen där han pratar om investeringar i krediter, och efteråt deltaga i ett seminarium där han berättar mer om Savelends investeringsplattform. Där får besökarna också möjlighet att ställa frågor.

EXTERN LÄNK: Läs mer på: www.savelend.se/borshajen

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?