Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från SavelendAnnons

Hit flyr investerarna under börsoron – rusning till P2P-uppstickaren Savelend

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, har sett en kraftig tillströmning av kunder sedan börsnedgången inleddes i slutet av februari.

– Man kan tala om en rusning. Allt fler ser att vårt erbjudande är en trygg hamn i tider av börsoro. Vår verksamhet fortsätter att leverera en bra och stabil avkastning som kan vara skön att ha när det är stökigt på marknaderna, säger Ludwig Pettersson, vd på Savelend.

I spåren av den pågående Corona-krisen har världsmarknaderna reagerat mycket negativt, med kraftiga börsfall som följd. Med hela städer i karantän och stopp i delar av de globala leveranskedjorna talar allt fler om att världen står på randen av en djup recession som kan bli långvarig. Här har den svenska investerings- och sparplattformen Savelend ett erbjudande som gått mot strömmen och som levererat en stabil avkastning, trots börsoron.

– Siffrorna för februari visar på en avkastning på 0.8% för våra investerare. Det ger drygt 9% på årsbasis, vilket är i linje med prognos, säger Ludwig Pettersson.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Genom plattformen får privatpersoner och företag möjlighet att på ett enkelt och billigt sätt investera i olika former av krediter. I dag erbjuder Savelend fyra olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån eller konsumentlån.

– Krediter är lite mindre konjunkturberoende. Vår verksamhet påverkas inte heller av börsens svängningar. Detta är en typ av riskhantering som faller väl ut i sådana här tider, säger Ludwig Pettersson. 

Savelend har riskhantering i flera led

Den pågående ekonomiska krisen kan leda till att företag går i konkurs och människor förlorar sina arbeten. Det kan leda till att de inte klarar av att betala tillbaka sina lån. Denna risk har dock Savelend minimerat i sin verksamhet genom att insatta medel fördelas på många kredittagare.

– I genomsnitt så har en investerare hos oss 300 olika krediter i sin portfölj. Där finns alltså en väldigt god diversifiering, spridd över flera sektorer, säger han.

Den genomsnittliga löptiden på en investeringsportfölj hos Savelend är sex månader.

– Den korta durationen gör att vi kan följa med marknadens svängningar och ta höjd för detta och anpassa vårt produkterbjudande. Vi följer med och får dagsaktuella siffror och prognoser över marknaden som vi tar våra kreditbeslut efter. Alla låntagares kreditvärdighet bedöms noga utifrån de marknadsförutsättningar som råder, för att säkerställa att de kan fullfölja sina åtaganden, säger han.

Savelends affärsmodell levererar – trots finansiell oro

Sedan Savelend introducerades i Sverige 2014 så har det fram tills nyligen varit lugnt på marknaderna, med en stadig ekonomisk tillväxt. Ludwig Pettersson medger att i tuffa och oroliga ekonomiska tider så testas företagets idé. Men några veckor in i den pågående krisen pekar allt på att verksamheten fungerar stabilt, något som allt fler investerare upptäcker.

– Det som testas nu är kvalitén och trovärdigheten hos oss. Vi känner oss trygga i att vi kommer att fortsätta leverera enligt vårt mål under en hel konjunkturcykel. Vi har sett en kraftig tillströmning av nya kunder de senaste veckorna med större finansiella tillflöden än normalt. Det tyder på att vår tes om att fler söker efter balanserade portföljer i oroliga tider håller, säger han och avslutar:

– Det är ganska liten del av Sveriges befolkning som vet att man kan spara i krediter och att det ger ett stabilt och förutsägbart avkastningsflöde varje månad, även om det är oroligt på börsen. Jag tror att många fler nu kommer att upptäcka oss. 

Läs mer på: https://www.savelend.se/

Fakta

Savelend lanserades 2014 och tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare. Savelend har i dag förmedlat närmare 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2019 på insatt kapital har varit i genomsnitt 9,1 procent efter kreditförluster och avgifter. Savelend har tillstånd från Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera